Cozile de cireşe, remediu cu beneficii multiple

Cozile de cireşe, remediu cu beneficii multiple

Pentru a creşte efectul diuretic, se recomandă combinarea, în ceai, a cozilor de cireşe cu frunze de merişor

Reumatismul, guta, cistita, tusea rebelă şi celulita sunt numai câteva dintre problemele ce pot fi atenuate dacă beneficiem de calităţile diuretice ale ceaiurilor din cozi de cireşe, spun fitoterapeuţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cozile de cireşe sunt recunoscute drept unele dintre cele mai eficiente diuretice naturale, calitate ce le recomandă ca adjuvant în zeci de boli.

„Proprietăţile medicinale ale cozilor de cireşe se datorează sărurilor de potasiu, flavonoidelor (n.r. -  substanţe cu efect puternic antioxidant), taninurilor şi catechinicilor (n.r. - substanţe cu proprietăţi antioxidante)", explică doctorul în farmacie Ovidiu Bojor din Bucureşti.

Dezinfectează tractul urinar

Deoarece au efect antiinflamator şi antiseptic, cozile de cireşe se recomandă frecvent în tratamentul infecţiilor urinare (cistită, uretrită, pielonefrită şi nefrite). Se folosesc sub formă de decoct, obţinut astfel: un pumn de cozi de cireşe se fierb timp de 10 minute în 600 ml de apă.

Ulterior, amestecul se ia de pe foc şi se lasă la infuzat 20-25 de minute. „Ceaiul se bea pe parcursul unei zile, până la dispariţia simptomelor specifice infecţiei urinare (usturime, urinări dese şi întrerupte, dureri de spate). În general, atunci când se urmăreşte acţiunea antiinflamatoare, cura cu cozi de cireşe se recomandă între 10 şi 14 zile", mai spune fitoterapeutul Ovidiu Bojor.

Pentru a le creşte efectul diuretic, fitoterapeuţii recomandă combinarea cozilor de cireşe cu alte câteva plante cu proprietăţi asemănătoare, de exemplu, frunzele de merişor ori mătasea de porumb.

De asemenea, decoctul din cozi de cireşe reprezintă un foarte bun calmant în caz de dureri la nivelul rinichilor care apar pe fondul litiazei urice, infecţiilor renale ori colicilor renale.

În acest caz, doza se va stabili împreună cu medicul fitoterapeut, în funcţie de complexitatea bolii. Unele afecţiuni ale tubului digestiv pot fi reglate cu ajutorul ceaiului din cozi de cireşe. De exemplu, în caz de diaree, se recomandă câte o cană de ceai de cozi de cireşe de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.

„Decoctul se prepară dintr-o linguriţă de cozi şi din 200 ml de apă, care se fierb timp de cinci minute. În principiu, primele semne de îmbunătăţire a stării de sănătate ar trebui să apară după câteva ore", explică medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie. Pentru a beneficia de un ceai de calitate, se recomandă cumpărarea cozilor de cireşe de la Plafar sau păstrarea cozilor de la cireşe româneşti şi uscarea în casă.

De asemenea, decoctul de cireşe este indicat şi în calmarea durerilor de stomac. Doza necesară însă se stabileşte de către fitoterapeut.

Cozile de cireşe sunt un remediu excelent pentru calmarea tusei, acţiunea lor curativă fiind asemănată cu cea a siropului de tuse. Decoctul (o linguriţă de cozi de cireşe şi 200 ml de apă care se fierb cinci minute) se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile.

Un astfel de remediu se recomandă numai în cazurile de tuse rebelă. De asemenea, remediile obţinute din cozi de cireşe uşurează simptomele în caz de răceală ori de gripă.

„Topesc" celulita

Persoanele afectate de celulită ar trebui să mizeze pe ceaiul din cozi de cireşe. Fitoterapeuţii promit că rezultatele nu vor întârzia să apară, întrucât, pe lângă efectul diuretic, cozile de cireşe au şi proprietăţi depurative.

Cu alte cuvinte, ele ajută la eliminarea rapidă a reziduurilor din sânge şi, implicit, a depozitelor de grăsime. Ba, mai mult, pentru a combate aspectul inestetic de celulită, în paralel cu utilizarea acestui ceai se recomandă cura cu cireşe (se pot consuma până la 2,5 kg pe zi).

Cireşele conţin peste 90% apă şi au puţine calorii (57 de calorii la 100 g de cireşe). Cu alte cuvinte, potolesc foamea şi furnizează organismului nutrienţi esenţiali: vitamine (A, B1, B2 şi B9, C), minerale (calciu, fosfor, potasiu, zinc, cupru).

Însă lupta cu celulita necesită multă răbdare, pentru că rezultatele vor apărea în timp. Tocmai de aceea, medicii americani de la Clinica Mayo recomandă să se acţioneze pe patru direcţii simultan: dietă (preponderent fructe şi legume), hidratare corespunzătoare (inclusiv ceaiul din cozi de cireşe), masaj cu creme anticelulită şi practicarea cu regularitate a unui sport. 

În reumatism şi în gută, sub formă de băi

Dacă suferi de reumatism ori de gută, tratamentul medicamentos poate fi completat cu băi locale cu decoct de cozi de cireşe. Un pumn de cozi de cireşe se fierbeîntr-un litru de apă clocotită.

După ce amestecul se ia de pe foc, se lasă la infuzat circa zece minute. Decoctul se adaugă în apa de baie pentru mâini şi pentru picioare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările