Copiii mamelor plinuţe au un risc crescut de probleme cardiace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamele plinuţe dau naştere la copii cu probleme FOTO Shutterstock
Mamele plinuţe dau naştere la copii cu probleme FOTO Shutterstock

Copiii născuţi de mame supraponderale sunt mai predispuşi la bolile de inimă şi la decesele premature. Riscul de deces înaintea vârstei de 55 de ani este mai mare cu 35% pentru adulţii cu mame obeze în timpul sarcinii.

„Descoperirea este de un interes major în ceea ce priveşte sănătatea noastră“, spun cercetătorii scoţieni.

Analiza a inclus 28.540 de femei, a căror greutate a fost înregistrată la controalele de rutină din timpul sarcinii, şi 37.709 copii ai acestor femei care acum au între 34 şi 61 de ani. Una din cinci mame a fost declarată supraponderală cu un indice de masă corporală între 25 şi 29,9, iar 4% din ele erau obeze cu indicele de peste 30, notează BBC.

S-au înregistrat 6.551 de decese premature, principala cauză fiind bolile de inimă. Riscul de moarte prematură a fost cu 35% mai mare pentru cei care s-au născut din mame supraponderale, faţă de cei a căror mamă a avut o greutate normală. Rezultatele studiului au mai dezvăluit şi că cei născuţi din mame obeze erau cu 42% mai predispuşi să fie trataţi în spital de atac de cord, de atac cerebral sau de angină.

Însă dieta extremă în timpul sarcinii nu este recomandată. Trebuie, pur şi simplu, să mâncăm mai sănătos. La fel de important este şi ca femeia să-şi înceapă sarcina de la o greutate normală. „Studiul accentuează nevoia de a fi mai sănătoşi şi de a mânca corespunzător, mai ales pentru femeile însărcinate. Ele trebuie să aibă o dietă sănătoasă şi să fie active“, spune Doireann Maddock, asistentă de cardiologie la Fundaţia britanică a Inimii care a finanţat studiul.


Citeşte mai multe despre obezitate:

De ce lipsa de somn duce la îngrăşare

După o noapte lipsită de somn suntem mult mai predispuşi să optăm pentru o categorie nesănătoasă de alimente decât pentru una sănătoasă, se arată într-un studiu realizat de către o echipă de cercetători de la UC Berkely

Stresul în copilărie conduce la obezitate

Stresul cronic suferit de copii în primele luni de viaţă conduce la obezitate. Rezultatele unui studiu american au aratătat că tensiunea psihică resimţită în copilărie este o cauză importantă care duce la creşterea numărului de persoane cu greutatea peste medie.

Problema copiilor obezi din România, dezbătută la Adevărul Live: excesul de kilograme în copilărie condamnă la o perpetuă luptă cu greutatea

Cazul băiatului de 5 ani care cântăreşte 120 de kilograme, din Dolj, nu este singular în România. De altfel, statisticile arată că numărul copiilor români obezi este din ce în ce mai mare, iar proporţia lor variază în prezent între 10% şi 14%. Medicul Anamaria Iulian, nutriţionist comportamental şi psiholog, a explicat, la Adevărul Live, care sunt cauzele şi consecinţele obezităţii infantile în România.

Avem graşi fiindcă n-avem mâncare

Am văzut la televizor, aşa cum aţi văzut cu toţii, un copil de 6 ani care are 120 de kilograme. Să mai aud eu vreun tâmpit care spune că obezii sunt nişte nesimţiţi! În sfârşit, se recunoaşte public: obezitatea e boală cronică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite