Contracţiile: când sunt normale şi când nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contracţiile sunt parte din scenariul unei sarcini, însă, în unele cazuri, ele sunt şi motiv de îngrijorare. Află cum să deosebeşti contracţiile normale de cele cu risc şi când prevestesc travaliul!

Contracţiile uterine nasc numeroase întrebări în rândul femeilor însărcinate. „Când apar?“, „Cât durează?“, „Cum le recunosc? “, „Când trebuie să intru în panică?“, „Când anunţă travaliul?“ Să începem cu puţină anatomie! Uterul, care este constituit în cea mai mare parte dintr-un muşchi, este locul unde se produc contracţiile în diverse momente, cum ar fi perioada ovulaţiei, după un contact sexual, dar mai ales în sarcină. Pe tot parcursul celor nouă luni, uterul „lucrează“, antrenându-se pentru travaliul. Iată de ce este firesc să resimţi, chiar din primele săptămâni de sarcină, o încordare a muşchilor uterului. Cu toate acestea însă, multe gravide nu experimentează aceste contracţii, ci doar pe cele din timpul travaliului.

Apar involuntar sau după efort

Contracţiile normale, care nu ar trebui să îngrijoreze, sunt cele care pregătesc uterul pentru naştere. Acestea poartă numele de contracţii Braxton Hicks sau de „travaliu fals” şi se recunosc după următoarele caracteristici: apar la intervale neregulate, nu cresc în intensitate, nu sunt dureroase şi pot dispărea dacă gravida îşi schimbă poziţia, dacă merge sau dacă se relaxează. Atâta vreme cât nu sunt dureroase şi nici regulate, astfel de contracţii nu pun niciun pericol sarcina, chiar dacă numărul lor este de 10-15 pe zi. Contracţiile Braxton Hicks pot apărea involuntar sau ca urmare a unui efort fizic (mers rapid, urcarea scărilor, ridicarea de obiecte grele, statul îndelung în picioare), după un contact sexual sau din cauza stresului, a deshidratării şi a emoţiilor puternice. La cele mai multe gravide, contracţiile Braxton Hicks apar mai ales seara. Ca să le domoleşti, poţi încerca să: te întinzi pe partea stângă (pentru a evita compresia venei cave), respiră profund, fă o baie caldă (nu fierbinte!), pentru a te relaxa.

Citeşte mai multe pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite