Consumul de alcool la vârste fragede garantează instalarea dependenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de alcool care debutează la vârsta adolescenţei poate provoca instalarea dependenţei mai târziu, potrivit celor mai recente studii în domeniu.

Cercetarea completează studiile anterioare care sugerau că adolescenţii care consumă alcool ar putea întâmpina probleme serioase mai târziu, nu doar din cauza riscului de a deveni dependenţi, ci şi din cauza faptului că alcoolul afectează dezvoltarea creierului.

În general, arată oamenii de ştiinţă, o persoană care începe să consume alcool la o vârstă cuprinsă între 11 şi 14 ani este expusă unui risc de 16% de a deveni alcoolică zece ani mai târziu, în timp ce adolescenţii care încep să consume alcool după vârsta de 19 nu se confruntă decât cu un risc de 1%.

Copiii care îşi găsesc refugiul în alcool în preajma vârstei de 12 ani încearcă, de regulă, să uite de problemele din familie sau cred că astfel vor putea controla stresul ori anxietatea. Este posibil, totuşi, ca efectele pe care alcoolul le are asupra creierului în această perioadă să crească riscul instalării dependenţei., se arată în studiul citat de site-ul time.com.

Pentru a înţelege acest fenomen, o echipă de cercetători de la Universitatea din Heidelberg, coordonată de Miriam Schneider, a studiat 280 de tineri adulţi care participaseră anterior la un studiu pe termen lung referitor la comportamentul copiilor care au fost maltrataţi ori au trăit în condiţii dificile.

Cei mai mulţi voluntari se confruntaseră, în copilărie, cu sărăcia sau violenţa domestică. Cercetătorii au luat în calcul şi alţi factori care ar fi putut influenţa rezultatele studiului, precum dependenţa de alcool a unuia dintre părinţi.

Rezultatele au arătat că atât băieţii, cât şi fetele care au început să bea după ce perioada pubertăţii se încheiase consumau de două ori mai puţine băuturi alcoolice decât ceilalţi, care obişnuiau să bea alcool  atunci când organismul încă se dezvolta.

Totodată, autorii studiului susţin că anumite schimbări hormonale din perioada pubertăţii ar putea spori riscul instalării dependenţei. În acest interval de timp, creierul se modifcă mai mult decât în alte perioade ale vieţii, cu excepţia copilăriei, argumentează ei.

Studiul arată că acei copii la care pubertatea se manifestă mai devreme sunt chiar mai expuşi acestui risc, însă nu se precizează însă dacă factorii care îi influenţează sunt unii preponderent sociali sau biologici.

Atât acest studiu, cât şi alte cercetări anterioare arată însă că persoanele care încep să consume alcool de la vârste fragede sunt mai expuse riscului de a avea probleme ulterior, inclusiv de a deveni dependenţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite