Conf. dr. Maria Bari, medic ginecolog: „Fiecare femeie are ginecologul pe care-l merită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conf. dr. Maria Bari, şefa secţiei de ginecologie de la Spitalul Filantropia şi medic MedLife, a observat tendinţa tot mai multor femei de a-şi schimba foarte des medicii. Multe dintre frământările femeilor îşi au originea în problemele sexuale şi ginecologice. De aceea, medicul ginecolog are, de multe ori, şi rol de psiholog.

Adevărul: Mai există femei care se jenează să-i vorbească medicului despre problemele ginecologice?

Maria Bari : În niciun caz, trăim într-o vreme în care jena a fost desfiinţată. Mai ales acum, cred că jena dispare şi din cauza faptului că instituţia căsătoriei nu prea mai există. 

În cazul în care, totuşi, aveţi paciente care nu se simt confortabil să vă povestească despre problemele lor ginecologice, cum procedaţi?

Eu încerc să creez cu toate pacientele mele o relaţie foarte similară celei de prietenie, din start. Pentru că, dacă suntem prietene, femeia îşi deschide sufletul mai uşor.

Mai reuşesc să vă surprindă cu ceva pacientele dumneavoastră?

Nu, nu mă surprind, dar mă învaţă multe lucruri la care nu m-aş fi gândit niciodată.

Ne puteţi povesti un caz care v-a marcat?

Da, primul chiuretaj pe care l-am realizat vreodată, în anii '90. A fost la o fetiţă de 15 ani. Ea a venit împreună cu mama ei care, atunci când i-am expus riscurile unei astfel de proceduri, mi-a spus foarte clar că nu consideră că există o altă opţiune decât avortul. „Vedeţi-vă, doamnă, de treabă, fetiţa mea suportă. Eu vreau s-o chiuretez, vă dau bani", mi-a zis. Vedeţi, deci, cum se punea problema. Şi după chiuretaj a sângerat fetiţa aceea atât de mult, încât a trebuit să folosesc o cantitate mare de medicamente...

Conf. dr. Maria Bari lucrează aproximativ 15 ore pe zi

Şi s-au mai schimbat lucrurile de atunci?

Dimpotrivă, este mai rău ca atunci. Atunci era câte o situaţie izolată în care fetiţele îşi începeau viaţa sexuală aşa devreme şi aveau nevoie de avort. Acum, rar mai aud pe câte una care să nu-şi înceapă viaţa sexuală foarte devreme, în şcoala generală chiar. Şi nici nu le consider pe ele vinovate, fiindcă ele sunt copii. Ce mai pot spune eu, ca medic, când părinţii sunt de acord cu un astfel de comportament... Eu nu pot să educ. Eu pot să răspund la nedumeriri, la nelinişti, dar nu pot să le schimb comportamentul.

Dar măcar vin la ginecolog fetele care-şi încep viaţa sexuală prea devreme?

Mai vin, da, dar rareori. De ce? Pentru că la spital este aglomerat, iar la privat trebuie să plătească şi multe nu-şi permit. Şi apoi, chiar dacă-şi permit, în general, şi adolescentele, ca şi femeile adulte, ajung la ginecolog numai în caz de boală.

image

Deci nu prea există obişnuinţa de a merge la controale de rutină.

Nu, femeile vin la control numai când au o problemă. Ori le-a întârziat menstruaţia şi vin ca să vadă dacă nu cumva sunt însărcinate, ori au simptome foarte supărătoare. Plus că ele îşi aleg singure o metodă de contracepţie. Şi metoda cel mai frecvent folosită este coitus interruptus, care nu este benefică pentru bărbat, nu este sigură pentru starea de sănătate, putându-se transmite boli, şi nici sigură ca metodă de contracepţie.

Care este vârsta medie a femeilor care vin cel mai frecvent la controale ginecologice?

Cel mai des vin femeile de 30-40 de ani, pentru că aceasta este vârsta la care, de regulă, ele aduc pe lume primul copil. Tot la această vârstă se dezvoltă, cel mai adesea, patologiile ginecologice importante specifice vieţii adulte. Nu este vorba neapărat de cancer, fiindcă în prezent descopăr tot mai multe cazuri de cancer în rândul fetelor foarte tinere.

Este aceasta şi o consecinţă a faptului că tinerele de astăzi au mai mulţi parteneri sexuali?

Poate fi şi asta o cauză, dar ar însemna ca toate prostituatele să sufere de cancer. Eu, de 30 de ani încoace, de când practic această meserie, mă tot întreb de ce fac femeile cancer. Fac cancer, în general, femeile care au avut în familie cazuri de cancer, dar şi cele cu un stil de viaţă dezordonat. Am mai constatat atunci şi mi s-a confirmat peste ani că la baza cancerului stă un factor foarte des întâlnit: stresul. Evident, nu în cazul tuturor stresul dă cancer. Depinde de sensibilitate. În cazul unei celule sensibile, stresul are un efect extrem de nociv, o poate modifica. Iar în timp, aceste modificări pot duce la cancer.

După ce criterii credeţi că-şi aleg femeile medicul ginecolog?

Cele mai multe caută pe internet, pe forumuri. Altele vin la recomandarea altor paciente de-ale mele. Se spune că fiecare pacientă are ginecologul pe care-l merită şi eu sunt convinsă de asta. Cele care merg acum la un medic, mâine la altul şi-i critică pe toţi sunt permanent nemulţumite şi nu-şi vor găsi prea curând un medic cu care să aibă o relaţie normală, aşa, de prietenie... Cel mai bine este să ai un ginecolog al tău, nu să-i schimbi des. Pentru că fiecare ginecolog are schema lui, are conduita lui. Iar în timp ajunge să te cunoască.

Ce părere aveţi despre femeile care se consultă între ele pe forumuri în loc să vină la un profesionist?

Când am mai avut timp, m-am mai uitat pe internet, nu neapărat pe forumuri, şi sunt foarte multe informaţii eronate. Deci nu consider că este o sursă bună de informare.

Care este, pentru dumneavoastră, portretul unei paciente ideale?

O pacientă ideală nu are neapărat un intelect strălucitor sau o pregătire deosebită. Cred că prefer femeile care au un bun-simţ înnăscut, care ascultă ceea ce le spun şi ceea ce le recomand. Nu-mi plac cele care vin deja cu lecţia învăţată de pe net şi-mi dictează ce tratament să le dau. Cu toate acestea, pot spune că nu am refuzat niciodată pe nimeni.

Aţi avut femei care au venit la o vârstă mai înaintată la primul consult ginecologic din viaţa lor?

Sigur că da. Mi-aduc aminte că am avut, la un moment dat, o femeie superbă, elegantă, de 52 de ani, foarte citită, care mi-a spus ferm: „Eu sunt virgină". Iar eu, care de obicei nu-mi descos pacientele, am întrebat-o, totuşi, cum de nu a avut niciodată o relaţie intimă cu un bărbat. Şi mi-a spus că nu a fost curioasă şi că nu a interesat-o acest aspect.

Cum procedaţi atunci când vine o femeie pentru prima oară la control la dumneavoastră?

La început, este foarte importantă anamneza, să stai să discuţi cu pacienta. Fiindcă fiecare femeie are anumite boli în familie, are antecedentele ei personale, antecedente fiziologice... După anamneză, poţi spune că-i intuieşti şi anumite laturi psihologice. Orice femeie cu probleme ginecologice sau sexuale este o femeie nefericită. Foarte multe depresii pornesc de la probleme sexuale.

''Trăim într-o vreme în care jena a fost desfiinţată. Cred că jena dispare şi din cauza faptului că instituţia căsătoriei nu prea mai există.''

„Nu mai fac chiuretaje la cerere de 17 ani"

Ştiu femeile să-şi facă igiena intimă?

Am constatat că femeile nu prea ştiu să-şi facă igiena sexuală. Multe dintre ele îmi spun că se spală cu degetul, ceea ce este foarte greşit. În vagin există o floră cu care noi suntem în prietenie. În plus, există un germene care se numeşte bacilul Döderlein şi care este semn de curăţenie vaginală. Dacă noi eliminăm acest germene printr-o igienă excesivă şi incorect realizată, propria noastră floră devine agresivă. Există mai multe categorii de femei în ceea ce priveşte igiena intimă. De exemplu, în unele cazuri, am întâlnit femei cu un vagin extrem de curat, neted, ca faţa de masă. Nu este normal, acolo trebuie să existe o secreţie. Este adevărat că această secreţie devine şi un mediu bun de cultură. Şi astfel ajungem la o altă categorie de femei, care au o igienă necorespunzătoare, mai ales înaintea unui contact sexual. Igiena este foarte importantă şi în cazul lui, fiindcă şi flora care se acumulează în zona prepuţului la bărbaţi poate fi nocivă pentru femeie şi să dea vaginită. Cel mai bine ar fi să existe un program naţional prin care fetiţele să fie învăţate la şcoală atât cum se face igiena intimă, cât şi despre infecţiile genitale.

Şi cum se face corect?

În primul rând, nu se spală vaginul în fiecare seară, pentru că se distruge flora benefică. Doar în cazul femeilor care au probleme şi care fac anumite tratamente ginecologice, este obligatorie spălarea interioară, dar cu ajutorul unui irigator. Din păcate, multe femei nu cunosc noţiunea de irigator. Vaginul, care este un organ intern, este mai dificil de igienizat. Are aproximativ 10 cm, iar microbii stau în fundurile de sac vaginale şi nu pot fi îndepărtaţi decât cu irigatorul.

Când ar trebui să o îngrijoreze pe o femeie secreţia vaginală?

Orice modificare, oricât de mică a secreţiei, de consistenţă, de culoare sau de miros trebuie să o trimită pe femeie la medic. Dar eu le spun pacientelor mele să nu aştepte o astfel de modificare, ci să se prezinte la doctor, obligatoriu, o dată pe an.

Afectează naşterea naturală viaţa sexuală a femeii?

Este normal ca, după o naştere naturală, perineul să fie mai lărgit. Desigur, contează şi cum este realizată cusătura după naştere, dar nu foarte mult. Fiindcă vaginul este un ţesut foarte nobil, iar perineul la fel. Dacă vaginul se destinde atât de mult ca să iasă un copil, nu-şi mai revine exact la forma iniţială niciodată. Fibrele musculare sunt înlocuite cu fibre conjunctive, care nu mai sunt la fel de elastice. Dar asta nu ar trebui să fie o problemă într-un cuplu. În plus, după naştere se poate face o operaţie de refacere a perineului.

Sunteţi de acord cu pilula pentru avort?

Nu, eu nu sunt de acord în general cu avortul. Eu spun aşa: dacă tot nu vrei să faci copii, foloseşte una dintre nenumăratele metode contraceptive. Dar, odată ce s-a întâmplat să rămâi însărcinată, du sarcina la termen. De altfel, eu nu mai fac chiuretaje la cerere de 17 ani, din raţiuni etice.

Cum afectează menopauza sexualitatea?

Eu cred că nu sunt mari modificări. Dar o femeie la menopauză trebuie să meargă la ginecolog. De ce? Pentru că există unele simptome supărătoare, pe care noi le putem combate. Cele mai elocvente exemple sunt uscăciunea vaginală şi, în unele cazuri, chiar atrofia vaginală. Am avut recent un caz al unei doamne superbe de 70 de ani, care mi-a mărturisit că nu a mai avut viaţă sexuală de multă vreme şi căreia, efectiv, i se lipiseră pereţii vaginali.

Recomandaţi pilule contraceptive?

Trebuie văzut foarte bine contextul, fiindcă pilulele contraceptive, pe un teren sensibil, pot crea probleme.

Care consideraţi că este cea mai eficientă metodă contraceptivă?

Vă răspund cu o altă întâmplare. La prima naştere pe care am asistat-o eu, copilul a ieşit cu steriletul în cap, în formă de „T". Deci femeia poate rămâne însărcinată chiar şi după folosirea metodelor despre care se spune că sunt 100% eficiente. 

''Pilulele contraceptive, pe un teren sensibil, pot crea probleme.''

Una din două

- O dată pe an sau o dată la şase luni e nevoie de control? Obligatoriu, o dată pe an.
- Pilulă contraceptivă sau diafragmă? Niciuna.
- Ginecolog femeie sau bărbat? Femeie.
- La privat sau la stat? Amândouă.
- Naştere naturală sau prin cezariană? Naturală.
- Alăptare sau hrănire cu formulă? Alăptare.
- Injecţii cu hormoni sau tratamente locale după menopauză? După caz.
- Obstetrică sau ginecologie? Obstetrică.
- Înainte sau după începerea vieţii sexuale? După.
- Andropauza sau menopauza, care este mai dificilă? Andropauza.

CV


- Este fascinată de Femeie
- S-a născut la data de 20 ianuarie 1954, la Bacău.
- A terminat facultatea la Cluj-Napoca şi a obţinut o diplomă recunoscută în străinătate, dar nu a vrut să plece din ţară. Practică medicina de 30 de ani.
- Este şefa Secţiei de Ginecologie în cadrul Spitalului Clinic „Filantropia", dar profesează şi la MedLife şi are şi un cabinet propriu. Lucrează de la 5 dimineaţa până la 8 seara.
- A vrut să devină avocat, dar tatăl a motivat-o, ca şi pe celelalte două surori, să devină medic. După ce a început să practice medicina, şi-a dat seama că îi place mult obstetrica, fiindcă adoră copiii.
- Deşi întâlneşte zilnic zeci de femei, este fascinată de Femeie şi, în timpul liber, citeşte cărţi despre femei celebre.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite