Condimentele si sanatatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile facute de nutritionisti din lumea intreaga au scos la iveala si valoroasele calitati terapeutice ale condimentelor. Iata cateva mirodenii ce merita valorificate si de noi, in meniurile

Studiile facute de nutritionisti din lumea intreaga au scos la iveala si valoroasele calitati terapeutice ale condimentelor. Iata cateva mirodenii ce merita valorificate si de noi, in meniurile cotidiene. Nucsoara are un gust acrisor si o aroma specifica. Din componenta sa chimica fac parte numeroase minerale si vitamine din grupul Complexului B, vitaminele C si E. Ea influenteaza activitatea cerebrala, stimuleaza digestia si combate cardiopatia ischemica si infarctul miocardic. In cantitati moderate (5 g la o compozitie) se foloseste mai ales la preparatele dulci: budinci, creme, tarte cu crema si pentru cine doreste un gust mai rafinat - poate fi folosita si la mancarea de spanac, de varza sau la sosurile cu smantana. Nucsoara se foloseste si in compozitia lichiorurilor pregatite in casa sau la rachiul de mirodenii ce poate fi alcatuit din urmatoarele ingrediente: 2 l rachiu de pruna, 40 g coaja de lamaie, 20 g scortisoara, 10 g baton de vanilie, 5 g nucsoara, 10 g coriandru. Dupa ce aceste ingrediente se macereaza timp de doua saptamani se adauga 2 kg zahar si 1 l apa; se amesteca si se filtreaza. Acest rachiu se bea (un paharel foarte mic) dupa mesele copioase, pentru a usura digestia. Scortisoara isi pastreaza virtutile terapeutice in starile gripale, in tulburarile digestive, in hipertensiunea arteriala. Ca si nucsoara are in compozitie o gama bogata de minerale si vitamine, care pot contribui si la cresterea imunitatii organismului. In starile gripale se consuma 1/2 lingurita sub forma de infuzie sau in amestec cu miere, de 2-3 ori pe zi. In cazul hipertensivilor acest amestec - miere-scortisoara poate fi administrat de 3 ori pe zi, cel putin 2 zile. Cuisoarele sunt recomandate in indigestii, fiind antivomitive, antiseptice, si pentru eliminarea gazelor din intestine.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite