Complicaţiile avorturilor repetate: hemoragie fatală, infertilitate şi tulburări nervoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai multe românce ignoră metodele contraceptive clasice în favoarea avorturilor, făcând din acestea o rutină.  Însă pericolele acestei proceduri invazive nu sunt deloc de neglijat, ne avertizează specialiştii.

Avorturile la cerere, făcute periodic, ar putea duce la complicaţii ce pun în pericol viaţa pacientei, atât din punct de vedere fizic cât şi psihic. 

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie la Centrul Medical Medsana, ne spune care sunt repercusiunile avorturilor.

"Pe termen scurt se poate produce o relaxare uterină, muşchii nu se mai contractă aşa cum se întâmplă la un uter normal. De asemenea, e posibil ca din pricina avortului să se producă hemoragie destul de puternică. Sunt cazuri în care am fost nevoit să fac histerectomie pentru ca femeia să poata fi salvată" spune medicul.

În timpul procedurii se mai poate produce perforaţia uterului, moment în care este nevoie de o intervenţie rapidă. Ceea ce orice femeie trebuie să ştie este că, în urma oricărui avort, uterul rămâne cicatrizat.

În ce priveşte repercusiunile pe termen lung, avorturile repetate pot duce în cele din urmă la infertilitate. Se produc modificări inclusiv la nivelul colului, care nu mai poate ţine o sarcină, motiv pentru care se produc avorturile spontane. Pot apărea şi sinechiile uterine care, pe termen lung, tot la infertilitate duc.

Sinechia uterină (Sindromul Asherman) apare în 25% din cazurile de dilatare şi chiuretaj şi poate determina avorturi repetate, dureri pelviene şi alte complicaţii obstetrice. Daă nu este tratată, obstrucţia sângelui menstrual prin adeziuni duce la endometrioză, una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilităţii, care afectează cu precădere femeile cu vârste între 25 şi 40 de ani. 

Andreas Vythoulkas FOTO David Muntean

"Cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le ştie o femeie atunci când cere întreruperea sarcinii este faptul că există bătăi cardiace încă din a 6-a săptămână de sarcină

O femeie care cere un astfel de lucru trebuie informată despre riscurile pe care le are o astfel de procedură pe termen scurt şi pe termen lung. " completează dr. Andreas Vythoulkas.

O consultaţie la psiholog ar fi binevenită înainte de a se lua o astfel de decizie, având în vedere faptul că sunt foarte multe femei care ulterior regretă decizia şi pot exista traume la nivel emoţional.

De altfel, studiile arată că aproape jumătate dintre femeile care au făcut un avort se confruntă cu disfuncţii ale sistemului nervos, tulburări de somn şi dependenţă de tratament medicamentos pentru problemele psihice survenite. 

De asemenea, o femeie care face avorturi în mod repetat este mult mai expusă riscului de a avea un comportament violent, marcat de negativism, iar o relaţie de cuplu cu o astfel de persoană este aproape imposibilă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite