Cocktailul de anticorpi anti-COVID produs de AstraZeneca are o eficacitate de 83% în prevenirea bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

AstraZeneca a anunţat joi că tratamentul său preventiv anti-COVID, format dintr-un cocktail de anticorpi, a oferit o protecţie de 83% pe parcursul a şase luni, şi speră să devină o opţiune pentru cei care nu răspund bine la vaccinuri, cum ar fi pacienţii cu cancer.

Terapia, numită AZD7442 sau Evusheld, a arătat anterior că oferă o protecţie de 77% împotriva unei forme simptomatice de Covid după trei luni, potrivit unui studiu clinic din august, conform Reuters.

Compania anglo-suedeză a spus de asemenea că într-un studiu separat pe pacienţi cu forme uşoare spre medii de Covid o doză mai mare de AZD7442 reduce riscul agravării simptomelor cu 88% atunci când tratamentul este administrat în decurs de trei zile de la apariţia primelor simptome.

Tratamentul cu anticorpi, îmbunătăţit pentru a rămâne intact în organism luni de zile, se administrează sub formă de două doze, în braţ.

Cele mai recente rezultate ar putea poziţiona AstraZeneca, la fel ca rivalul Pfizer, ca viitor furnizor atât de vaccinuri, cât şi de tratamente împotriva COVID-19, AstraZeneca afirmând că „avantajul real” al terapiei este ca tratament preventiv. 

Pfizer a prezentat date promiţătoare de eficacitate cu privire la tratamentul său cu administrare orală, mai uşoară decât vaccinurile.

„Aceste noi date se adaugă la cantitatea tot mai mare de dovezi care susţin potenţialul AZD7442... Progresăm în cererile de reglementare în întreaga lume şi aşteptăm cu nerăbdare să oferim o nouă opţiune importantă împotriva SARS-CoV-2 cât mai repede posibil”, a declarat vicepreşedintele executiv AstraZeneca, Mene Pangalos.

Grupul a cerut, luna trecută, autorităţilor americane şi europene aprobarea medicamentului. 

Anticorpii monoclonali de la Regeneron, Lilly şi GSK-Vir au fost aprobaţi de autorităţile de reglementare din SUA pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 nespitalizaţi. 

AZD7442 conţine anticorpi de laborator concepuţi să rămână în organism luni întregi pentru a ţine sub control virusul în caz de infecţie. În schimb, un vaccin se bazează pe un sistem imunitar intact pentru a dezvolta anticorpii vizaţi şi celule de combatere a infecţiilor. 

Deşi poate fi văzută ca o alternativă potenţială la vaccinuri, medicamentele cu anticorpi costă mult mai mult, ceea ce poate limita utilizarea lor la grupurile cu risc ridicat. 

Cocktailurile cu anticorpi costă de obicei peste 1.000 USD per doză, în timp ce vaccinurile anti-COVID-19 s-au vândut în medie între 3 şi 30 USD per doză. AstraZeneca nu a oferit detalii despre preţ

AstraZeneca a spus că tratamentul injectabil este menit în primul rând să ajute persoanele imunocompromise şi expuse riscului, dar la un moment dat ar putea beneficia un grup mai larg de persoane, cum ar fi personalul militar sau pasagerii navelor de croazieră. Acesta va fi administrat în plus faţă de vaccinuri, a spus compania. 

Compania a adăugat că se consideră că aproximativ 2% din populaţia globală răspunde inadecvat la un vaccin COVID-19. 

La studiul AstraZeneca PROVENT, au participat circa 5.200 de persoane care sufereau fie de cancer, boli autoimune sau transplant de organe, fiind astfel expuşi riscului de a suferi forme severe de Covid dacă erau infectaţi sau erau imunocompromişi.

Aceştia au fost împărţiţi aleatoriu în două grupuri, iar pentru un voluntar care primea fără să ştie un „medicament” cu efect placebo, ineficient, alţi doi primeau Evusheld.

Voluntarii din studiu nu au fost vaccinaţi, deşi grupurile cu risc ridicat au fost prioritizate în campaniile globale de vaccinare. Oricine a optat pentru vaccinare în timpul studiului a fost exclus din analiză. 

Voluntarii vor fi monitorizaţi timp de 15 luni, pentru a fi analizată protecţia de lungă durată.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite