Clătirea gurii cu suc de lămâie nu elimină tartrul. Care sunt soluţiile cu adevărat eficiente pentru a scăpa de tartru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soluţii eficiente pentru îndepărtarea tartrului FOTO: Shutterstock
Soluţii eficiente pentru îndepărtarea tartrului FOTO: Shutterstock

Soluţii pentru îndepărtarea tartrului. Tartrul reprezintă placa bacteriană neîndepărtată şi este o problemă cu care se confruntă majoritatea oamenilor.

Principalele cauze de formare ale plăcii bacteriene sunt dieta, cantitatea şi calitatea salivei şi vârsta pacientului.

Odată formată, placa bacteriană continuă să se populeze cu bacterii secundare, să se maturizeze, iar după 30 de zile apare placa bacteriană matură.

Dacă nu este îndepărtată la timp, placa bacteriană, prin mineralizarea cu sărurile prezente în salivă, se transformă în tartru.

Probleme dentare cauzate de tartru

Tartrul aderă pe suprafeţele dure din cavitatea bucală (suprafeţele dinţilor, plombe, punţi dentare, implanturi, aparate ortodontice) şi, în afară de aspectul inestetic, este responsabil în cea mai mare proporţie de halena bucală (mirosul neplăcut al respiraţiei) şi de apariţia bolilor parodontale.

Depunerea în exces a tartrului poate determina inflamarea gingiei, resorbţia osului care susţine dinţii, determinând astfel apariţia mobilităţii dinţilor.

Cum putem preveni apariţia tartrului

Până să vorbim de metode şi soluţii pentru îndepărtarea tartrului, ar fi bine să vedem ce putem face pentru a preîntâmpina apariţia lui, căci şi în stomatologie, ca de altfel în orice altă ramură a medicinei, este mult mai uşor să previi decât să tratezi.

Şi, când vine vorba de prevenţia stomatologică, totul începe acasă la fiecare dintre noi, cu un periaj corect efectuat şi cu folosirea metodelor auxiliare de igienizare a cavităţii bucale (periuţa interdentară, aţa dentară, apa de gură şi duşul bucal).

Ca să fie eficient, periajul trebuie să dureze minimum două minute şi să includă şi curăţarea limbii.

Recomand periajul dinţilor de cel putin două ori pe zi, pentru a se îndepărta placa bacteriană şi resturile alimentare de pe dinţi. Este indicată folosirea a două periuţe: una pentru periajul de seară şi una pentru cel de dimineaţă, spune medicul stomatolog Manuela Lupaşcu, de la clinica LLL Dental.

Periajul de bază este cel de seară, înainte de culcare, deoarece bacteriile ar găsi pe durata somnului cele mai bune condiţii de dezvoltare, respectiv căldură, umezeală, întuneric şi substrat alimentar, completează medicul.

Însă, doar periajul nu îndepărtează resturile alimentare care rămân între dinţi sau între dinţi şi gingie. De aceea, folosirea aţei dentare este esenţială, fiind singura modalitate de a îndepărta aceste resturi alimentare. Apa de gură are şi ea rolul de a omorî o serie de bacterii, dacă este folosită atâtea secunde câte sunt indicate pe ambalaj, atrage atenţia medicul dentist.

Leacurile băbeşti nu au efect pe termen lung

Odată apărut însă, tartrul nu mai poate fi îndepărtat acasă prin simplul periaj, ci doar în cabinetul dentar printr-un detartraj profesional. Nici metodele "băbeşti" la care multe persoane încă apelează nu au vreun efect dacă deja s-a depus tartrul.

O astfel de metodă este reprezentată de spălarea gurii cu sucul unei lămâi dimineaţa, imediat după trezire. Leacul promite că bacteriile şi tartrul vor fi îndepărtate şi va rămâne o dantură curată şi o respiraţie proaspătă, însă metodele de acest gen nu sunt recomandate, spun medicii, deoarece ele au doar un efect provizoriu, de scurtă durată.

Detartrajul profesional, singura metodă de eliminare a tartrului

Detartrajul este singurul care poate îndepărta depunerile de tartru, lăsând în urma lui o suprafaţă dentară netedă, pe care depunerea plăcii bacteriene este mult întârziată.

Eu recomand pacienţilor sănătoşi vizitele la şase luni pentru control şi detartraj. Acesta este efectuat cu ultrasunete şi completat cu air flow şi cu periaj profesional. Mai mult, pentru igienizarea implanturilor şi a lucrărilor protetice, în cabinetul nostru se foloseşte aparatură specială de detartraj. – Manuela Lupaşcu, medic stomatolog.

Terapia fără durere Low Level Laser pentru prevenirea parodontozei

Cabinetele dentare utilizează mai nou o tehnologie de ultimă generaţie pentru igienizarea danturii, cu scopul prevenirii afecţiunilor parodontale.

Această procedură este recomandată de medicii dentişti din trei motive: reduce şi elimină bacteriile din cavitatea bucală, previne contaminarea încrucişată dintr-o zonă a gurii în alta şi distruge bacteriile care produc bolile parodontale înainte ca ele să producă distrugerea gingiei sau a osului din jurul dinţilor.

Decontaminarea folosind terapia laser LLL (Low Level Laser) nu doare, durează în mod normal 5-10 minute, iar eu o recomand cu căldură ca parte a rutinei de igienizare, concluzionează dr. Manuela Lupaşcu.

Aveţi grijă preventiv de zâmbetul dumneavoastră, căci este cel mai de preţ accesoriu pe care îl puteţi avea!

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite