Cinci sfaturi pentru persoanele care poartă lentile de contact la piscină sau la mare

Cinci
sfaturi pentru persoanele care poartă lentile de contact la piscină sau la mare

Dacă observi simptome precum roşeaţa ochilor, iritaţii, durere sau sensibilitate la lumină imediat după ce ai purtat lentile de contact în apă, mergi la un consult de specialitate. FOTO:Videt

Purtarea lentilelor de contact în mare sau la piscină vine cu riscuri de sănătate pentru ochi. O simplă bălăceală se poată lăsa cu multe probleme!

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă eşti unul din sutele de mii de români care poartă lentilele de contact, oricât de bine ar suna ideea unei băi rece în piscină sau în mare, trebuie să te gândeşti de două ori atunci când te pregăteşti să sari în apă.

Vara este perioada în care cei mai mulţi purtători de ochelari se îndreaptă către lentile de contact, pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar şi pentru a nu avea grija ochelarilor în vacanţă.

Din păcate, regulile elementare de siguranţă nu se cunosc foarte bine şi apar diverse probleme din cauza purtării lor în momente nepotrivite, cum este la piscină sau în mare.

Pot înota cu lentile de contact?

Aceasta este cea mai frecventă întrebare pe care cei care poartă lentile de contact o adresează medicului oftalmolog.

Răspunsul pe scurt este: doar cu ochelari de protecţie de înot de tip “goggles”.

Lentilele de contact sunt poroase, şi din această cauză ele pot absorbi bacterii şi chimicale care se gasesc în orice sursă de apă, nu doar în cea de piscină sau mare. Apar astfel infecţii, iritaţii si alte potenţiale probleme medicale.

Chiar dacă piscinele sunt întreţinute corect şi nu “adăpostesc” la fel de multe microorganisme cum am găsi într-un lac sau în mare, există totuşi riscuri mari de infecţie.

Cinci sfaturi pentru purtarea lentilelor de contact în apă

Dr. Beatrice Voiculescu, specialist oftalmolog la optica Videt, împărtăşeşte cele cinci sfaturi esenţiale purtării lentilelor de contact la piscină sau la mare:

Evită să înoţi cu lentilele de contact pe ochi

„Dacă vă îndreptaţi către piscină sau mare cu planuri de înot, lăsaţi-vă lentilele de contact acasă dacă nu aveţi şi ochelari de protecţie pentru înot de tip goggles. Înotul cu lentile de contact poate duce la infectarea sau iritarea ochilor şi chiar la afecţiuni mai grave, (cancer corneal) care pot duce ulterior la pierderea vederii”, susţine doamna doctor.

Evită contactul lentilelor cu orice fel de sursă de apă (robinet, cadă, duş, piscină, jacuzzi, apa mării sau lacuri)

Indiferent că vorbim de apă proaspătă sau de o piscină cu apă clorurată, apa conţine microorganisme şi agenţi patogeni pe care clorul nu le eliminăşi care pot cauza deteriorarea corneei, infecţii sau ulcer.

Nu contează dacă este apă proaspătă, de izvor, sau apă din piscină, care conţine clor. Apa conţine tot felul de microbi şi viruşi care se pot ataşa de lentilă. Aceştia pot infecta şi inflama corneea, lucru ce poate duce la pierderea vederii sau chiar la nevoia de transplant de cornee, spune specialistul.

Protejează-te de Acanthamoeba şi alte bacterii

Ochelarii  vor împiedica apa să intre în ochi şi să ia contact cu lentila.

Aproape toate lentilele de contact folosite astăzi sunt lentile moi. Acestea sunt poroase şi permit atât substanţelor chimice, cât şi bacteriilor să se depună pe interiorul lentilei şi să preseze pe suprafaţa ochiului, cauzând infecţii şi iritaţii puternice, spune medicul oftalmolog.

Acanthamoeba este bacteria cea mai periculoasa. Această amoebă microscopică trăieşte în mediul înconjurător, atât pe sol şi în praf, aparatele de aer condiţional şi umidificatoare, cât şi în sursele de apă proaspătă, lacuri, mlaştini, izvoare fierbinţi, băi fierbinţi şi în bazine de înot.

„Atât apa din piscină, cât şi apa proaspătă pot face ca lentila să se contracte pe ochi şi să producă iritaţii puternice”, avertizează doamna doctor.

Scoate lentilele imediat după ce ai înotat şi dezinfectează-le în soluţia specială timp de 24 de ore

Dacă hotărăşti să-ţi asumi riscul de a înota cu lentilele de contact pe ochi,  lentilele de contact zilnice te pot salva – ele sunt create pentru a fi purtate câteva ore şi aruncate imediat ce nu mai este nevoie de ele, după sesiunea de înot.

Dacă porţi lentile de contact lunare, imediat după ce ai ieşit din apă treci la dezinfectarea lentilei în soluţia specială de curăţare. Aceasta trebuie lăsată la curăţat suficient timp cât soluţia să acţioneze şi să o cureţe de toate impurităţile cu care ar fi putut lua contact pe durata înotului.

„Curăţarea completă a lentilei în soluţie specială ar elimina complet riscul ca aceasta să absoarbă bacterii şi să infecteze ochiul”, susţine medicul.

Alternează cu o a doua pereche de lentile de contact sau cu ochelari de vedere

Pentru a evita disconfortul şi a te bucura în voie de timpul petrecut la piscină, poţi folosi o a doua pereche sau chiar ochelarii de vedere pe durata curăţării lentilelor.

Dacă observi simptome precum: roşeaţa ochilor, iritaţii, durere sau sensibilitate la lumină imediat după ce ai purtat lentile de contact în apă, mergi la un consult de specialitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: