Cinci lucruri care nu cresc riscul de cancer mamar

Cinci lucruri
care nu cresc riscul de cancer mamar

Una dintre cele mai frecvente localizări ale cancerului este la nivelul sânului

Multe prejudecărţi, zvonuri şi teorii fără nicio legătură cu realitatea au făcut vâlvă vizavi de cancerul de sân. Despre următorii factori nu s-a dovedit că au vreun efect semnificativ asupra riscului acestei boli oncologice.

1.Antiperspirantele. S-a sugerat că substanţele chimice conţinute de acestea folosite în axilă împiedică circulaţia limfei determinând acumularea toxinelor în sân şi, în timp, duce la apariţia cancerului mamar. Mai multe studii temeinice nu au demonstrat faptul că utilizarea antiperspirantelor creşte riscul de cancer de sân.

2.Sutienele cu balene. Sunt persoane care au sugerat că anumite sutiene duc la apriţia cancerului mamar prin strangularea circulaţiei limfei, la fel ca în cazul anterior. Nu există nicio bază ştiinţifică pentru o asemenea afirmaţie.

3.Cafeaua.  După un raport care a arătat că femeile cu afecţiuni benigne ale sânului – care nu sunt cancer – au simţit o ameliorare a semnelor după ce au eliminat cafeina din dieta lor, cercetătorii au speculat că, un posibil factor de risc în apariţia cancerului mamar, ar fi cafeaua. Studiile nu au confirmat însă acest lucru. Şi nici în cazul ceaiului.

4.Sânii voluminoşi. Femeile cu sânii mari au acelaşi risc de a dezvolta cancer ca şi femeile cu sânii mici. Ele nu sunt mai mult mai mai puţin expuse să dezvolte boala.

5.Implanturile mamare. Mai multe studii pe acest subiect au condus la concluzia că implanturile mamare nu cresc riscul de cancer de sân.

Sursa: Clinica Mayo. Cancerul mamar, ediţia în limba română, editor de specialitate dr. Gabriel Cristian Viişoreanu, oncolog, fondatorul Institutului sânului din Bucureşti

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: