China a descoperit un anticorp monoclonal care neutralizează toate tulpinile de coronavirus: se leagă de cea mai stabilă zonă din structura proteinei S

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Biologii chinezi au descoperit anticorpul 35B5 care se poate lega de cea mai stabilă zonă din structura proteinei S a coronavirusului şi poate neutraliza toate tulpinile sale, inclusiv varianta omicroni. Primele rezultate ale experimentelor cu aceste molecule au fost dezvăluite într-un articol publicat în baza de date electronică bioRxiv.

„Imaginile pe care le-am primit au arătat că molecula 35B5 se leagă de acea parte a proteinei S a coronavirusului, care de fapt nu se schimbă pe măsură ce SARS-CoV-2 evoluează. Acest lucru face posibilă utilizarea acestei zone nu numai pentru a crea anticorpi, dar şi pentru a dezvolta un vaccin universal împotriva tuturor tulpinilor de coronavirus”, scriu oamenii de ştiinţă.

Un grup de medici chinezi condus de Deng Kai, profesor la Universitatea Sun Yatsen din Guangzhou (China), a găsit un anticorp unic într-o probă de sânge a unuia dintre rezidenţii din China care fusese bolnav, neutralizând la fel de eficient toate tulpinile comune de SARS. -CoV-2. 

Această moleculă, denumită 35B5, a fost descoperită într-un studiu la scară largă care vizează cercetarea unui număr mare de probe de sânge de la rezidenţi chinezi care au suferit forme severe ale infectării cu COVID-19. Oamenii de ştiinţă au izolat culturi de celule B din ele, care produc anticorpi şi au observat ce particule virale pot ataca.

Anticorp universal

Astfel de căutări i-au ajutat pe medici să izoleze două molecule, 35B5 şi 32C7, care chiar şi în concentraţii mici pot neutralizat activ variantele virusului SARS-CoV-2. Experimentele ulterioare au arătat că anticorpul 35B5 a luptat cu tulpinile beta şi delta ale coronavirusului la fel de eficient, în timp ce eficienţa celei de-a doua molecule în lupta cu aceste variante ale virusului s-a redus semnificativ. 

Oamenii de ştiinţă au obţinut rezultate similare în timpul experimentelor pe şoarecii infectaţi cu toate tulpinile comune de coronavirus. Anticorpul 35B5 a protejat toate rozătoarele de moarte şi leziuni grave ale plămânilor, în timp ce eficacitatea celei de-a doua molecule a scăzut semnificativ în lupta împotriva noilor variaţii ale SARS-CoV-2. 

Natura universală a acţiunii anticorpului 35B5, aşa cum arată fotografiile făcute cu un microscop crioelectronic, s-a datorat faptului că această moleculă se leagă de acea parte a proteinei S a coronavirusului, care aproape nu se modifică în timpul evoluţiei SARS-CoV-2. Structura sa este aceeaşi pentru toate tipurile de coronavirus, inclusiv pentru tulpina omicron recent identificată.

Aceeaşi moleculă, potrivit profesorului Deng Kai şi colegilor săi, poate fi folosită ca „ţintă” pentru crearea de vaccinuri universale capabile să suprime toate tulpinile existente de coronavirus, precum şi variantele ulterioare ale SARS-CoV-2 care pot apărea. în lunile şi anii următori.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite