Celulele T ale sistemului imunitar uman oferă protecţie şi împotriva noilor variante de SARS-CoV-2. STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Celulele T, o componentă esenţială a sistemului imunitar, par să protejeze organismul împotriva a trei noi variante îngrijorătoare ale virusului care provoacă COVID-19, conform unui studiu făcut în SUA.

Mai multe studii recente au demonstrat că anumite variante ale virusului SARS-CoV-2 pot submina protecţia oferită de anticorpi sau de vaccin.

Însă, un studiu realizat în SUA de cercetătorii de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli infecţioase arată că celulele T joacă un rol suplimentar de protecţie, pe lângă anticorpi.

„Datele noastre, precum şi rezultatele de la alte grupuri, demonstrează că răspunsul celulelor T la COVID-19 în cazul persoanelor infectate cu variantele virale iniţiale pare să recunoască pe deplin noi variante importante identificate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia'', a declarat conducătorul studiului, Andrew Redd, de la NIAID şi Universitatea de Medicină Johns Hopkins, potrivit Agerpres.

Cercetătorii au analizat probe de sânge recoltate de la 30 de persoane care s-au recuperat după COVID-19 înainte de apariţia noilor variante mai contagioase ale coronavirusului.

Specialiştii au identificat în aceste probe o formă specifică de celulă T care era activă împotriva virusului şi au analizat reacţia acestor celule T faţă de variantele îngrijorătoare din Africa de Sud, Marea Britanie şi Brazilia.

S-a constatat că răspunsul celulelor T a rămas în mare parte intact, astfel dovedindu-se capabile să recunoască mutaţiile din variantele studiate ale virusului.

Aceste constatări se adaugă celor rezultate în urma unui studiu anterior care a sugerat, de asemenea, că răspunsul protector oferit de celulele T pare să rămână intact împotriva variantelor.

Cercetătorii NIAID au menţionat că sunt necesare studii mai ample pentru confirmarea acestor concluzii şi monitorizarea continuă pentru variante care scapă atât protecţiei oferite de anticorpi, cât şi a celulelor T.

Studiul a fost evaluat de alţi oameni de ştiinţă şi acceptat pentru publicare în Open Forum Infectious Diseases.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite