Articol publicitar

Celulele stem pot salva vieţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o bună zi, celulele stem recoltate la naşterea bebeluşului tău îi vor putea salva viaţa. Lui, fraţilor lui, dar şi altor membrii apropiaţi ai familiei, în cazul apariţiei unor boli grave, maligne sau non-maligne.

Şi asta pentru că multe dintre afecţiunile medicale care până acum câteva decenii nu aveau niciun tratament, sunt acum curabile, mulţumită celulelor stem. Aceste celule sunt o resursă importantă nu numai pentru ceea ce se poate trata, în prezent, cu ajutorul lor, cât mai ales pentru ceea ce se va putea trata în viitorul apropiat. Iar potenţialul lor terapeutic este dat de proprietăţile pe care le au.

Celulele stem sunt caracterizate de abilitatea de a se autoreînnoi, formând celule identice cu ele, precum şi de a se diferenţia într-un număr mare de celule specializate care îndeplinesc anumite funcţii ale organismului. Celulele stem asigură reconstrucţia ţesuturilor prin regenerare, reparare, înlocuire a celulelor lezate, distruse, îmbătrânite.

Cordonul ombilical este considerat o sursă  bogată de celule stem adulte. La nivelul cordonului ombilical sunt identificate aceleaşi tipuri de celule stem care se găsesc şi la nivelul măduvei osoase: celule stem hematopoietice, celule stem mezenchimale. Celule stem se găsesc în compartimente diferite ale cordonului ombilical cu o frecvenţă diferită. Sângele din cordonul ombilical este o sursă importantă de celulele stem hematopoietice, însă conţine şi o fracţie redusă de celule stem mezenchimale, în timp ce ţesutul cordonului ombilical reprezintă o sursă importantă de celule stem mezenchimale.

Potenţialul terapeutic al celulelor stem hematopoietice

Aceste celule asigură, în mod normal, în organismul nostrum, formarea celulelor adulte ale sângelui: hematii, leucocite (inclusiv limfocite B şi limfocite T), trombocite. Cele mai importante  „izvoare“ de celule stem hematopoietice din organism sunt trei. Este vorba despre măduva osoasă hematogenă, cordonul ombilical şi sângele periferic (după mobilizare).

Celulele stem hematopoietice şi-au dovedit până acum un potenţial terapeutic deosebit, fiind  folosite, în special, la tratamentul unor boli grave precum leucemii acute şi cronice (cancere de sânge), sindroame mielodisplazice (disfuncţii ale măduvei osoase), limfoame (cancere limfatice), hemoglobinopatii (defecte în sinteza hemoglobinei), anemii, anomalii plachetare ereditare (tulburări de coagulare a sângelui), boli congenitale, boli ale sistemului imunitar, boli fagocitare (disfuncţii ale celulelor din sânge care apără organismul de infecţii), tumori solide, precum şi boli metabolice ereditare. Utilizarea lor este benefică, în unele boli, chiar pentru persoana de la care au fost prelevate (autotransplant), iar în alte boli soluţia constă în transplantul alogen cu celule provenite de la persoane compatibile din familie sau alte persoane compatibile neînrudite.

În cazurile în care este necesară efectuarea unui transplant alogen, celulele stem stocate la naşterea unui copil pot fi utile pentru fraţi compatibili, ştiut fiind faptul că transplantul alogen înrudit este preferat celui neînrudit. 

De asemenea, odată cu progresele notabile înregistrate în studiile clinice din medicina regenerativă, creşte şansa utilizării celulelor stem în terapii celulare pentru persoanele de la care au fost recoltate.

Avantajele recoltării de celule stem din cordonul ombilical

Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical este o metodă neinvazivă si nu implică niciun risc pentru mamă şi copil.

Aceste celule prezintă avantajul  de a avea antigenicitate redusă, adică prezintă o capacitate mai mică de a declanşa un răspuns imun, fiind mult mai bine tolerate în cazul unui transplant. Fiind tinere şi sănătoase, celulele stem din cordonul ombilical au o capacitate mare de multiplicare şi de diferenţiere, comparativ cu cele provenite din alte surse, de la donatorul adult. Celulele stem „îmbătrânesc“ odată cu vârsta donatorului, capacitatea de multiplicare şi diferenţiere scăzând odată cu înaintarea în vârstă.

Bănci private de celule stem

În România, există, în prezent, 7 bănci de celule stem din cordonul ombilical, care au laboratorul de procesare (prelucrare), testare şi stocare pe teritoriul ţării, acreditate de către Agenţia Naţională de Transplant, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătăţii.

La ele se adaugă 7 companii care organizează prelevarea în România şi transportul lor către bănci din alte ţări europene pentru a fi procesate şi stocate acolo. Anual, în băncile private de celule stem din România sunt prelevate 11.000 de probe, la un număr de naşteri de circa 200.000, conform raportului de pe site-ul ANT.

La noi, există doar bănci private de celule stem, stocarea celulelor stem din sângele cordonului ombilical pe teritoriul ţării noastre a început în anul 2008, iar stocarea ţesutului de cordon ombilical a început în anul 2010.

O bancă publică de celule stem din cordonul ombilical în România încă nu există. Dacă ar exista, mai multe persoane ar putea beneficia de o unitate de celule stem donate,  dacă ar îndeplini criteriile de compatibilitate.  De asemenea, nu există bănci hibride, care să aibă o componentă privată şi una publică, model de banking care se dezvoltă în alte ţări.

Din 2011, România are un Registru al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice funcţional. Registrul de stat supraveghează activitatea de recrutare, testare a donatorilor neînruditi, pentru  donare de celule stem hematopoietice, în principal din măduva osoasă şi sânge periferic, conform standardelor Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă. Registrul este acreditat internaţional fiind în legătură cu registre similare din lume.

Dezvoltarea tuturor tipurilor de instituţii menţionate mai sus, precum şi colaborarea atât între ele, cât şi cu centrele de transplant, ar aduce o valoare adăugată unui domeniu în plină ascensiune, prin transpunerea în practica medicală a celor mai noi terapii probate prin studii clinice.  

De ce părinţii ar trebui să stocheze celule stem din cordon

Recoltarea şi stocarea celulelor stem din cordonul ombilical reprezintă o şansă în plus la sănătate, atât pentru copilul de care s-au recoltat celule, cât şi pentru familia lui. Recoltarea la naştere este o ocazie unică, iar disponibilitatea este imediată, fără a se aştepta găsirea unui donator şi a pierde timp preţios.

Un alt avantaj este acela al compatibilităţii maxime în cazul unui transplant autolog, şi a unei probabilităţi mari de compatibilitate pentru familia copilului, în cazul unui transplant alogen înrudit. 

Primul transplant reuşit de celule stem din sângele cordonului ombilical a avut loc în 1988. Echipa, condusă de profesorul francez Eliane Gluckman, a efectuat un transplant cu astfel de celule unui băieţel de 5 ani care suferea de anemie aplastică Fanconi, o boală genetică rară şi extrem de severă. Unitatea de celule stem a fost luată de la sora mai mică a băieţelului.

De atunci şi până astăzi se estimează că au fost efectuate peste 35.000 de transplanturi de celule stem din cordonul ombilical, pentru tratarea a peste 80 de afecţiuni severe, la copii şi adulţi, în întreaga lume, în timp ce numărul unităţilor de celule stem din sângele ombilical stocate a ajuns la aproape 800.000 în băncile publice şi la 5.000.000 în băncile private.

Acest material face parte din campania de conştientizare cu privire la beneficiile celulelor stem, pe baza dovezilor şi a studiilor ştiinţifice şi a fost documentat cu sprijinul reţelei private de sănătate Regina Maria, cu scopul de a clarifica aspecte esenţiale cu privire la sursele de celule stem, tipurile acestora, proprietăţi şi beneficii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite