Celule cardiace de la donatori, o nouă metodă de tratament după infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă metodă de tratament a persoanelor care au suferit un infarct acut de miocard a fost pusă la punct de către medicii spanioli. Aceasta constă în utilizarea celulelor cardiace provenite de la donatori şi a fost testată deja cu succes pe un număr de şapte pacienţi.

Medicii de la Spitalul Universitar Gregorio Marańon din Madrid au prezentat în premieră mondială o nouă opţiune terapeutică post infarct acut de miocard, deja testată pe şapte pacienţi a căror stare de sănătate evoluează favorabil, notează Sciences et Avenir.

„În cadrul acestui test clinic vor fi trataţi 55 de bolnavi. Dintre aceştia, şapte, al căror ţesut cardiac era foarte afectat, au fost deja operaţi şi evoluează foarte bine”, a anunţat, printr-un comunicat, conducerea Spitalului spaniol.

Noua metodă de tratament foloseşte celule alogene, adică provenind nu de la pacient, ci din inima unor donatori voluntari. De cele mai multe ori ţesutul cardiac este prelavat în timpul intervenţiilor chirurgicale valvulare. Aceste celule fac obiectul unei selecţii riguroase, ceea ce permite o mai bună reparare a ţesuturilor cardiace afectate în urma atactului de cord. 

Înainte de a fi prelucrate, celulele sunt analizate de o manieră „exhaustivă“ şi numai cele care funcţionează „optim“ sunt selecţionate şi multiplicate, până la atingerea „numărului necesar de 35 de milioane pentru fiecare pacient“, a explicat explicat doctorul Francisco Fernández-Aviles, şeful serviciului de cardiologie de la clinica madrilenă.

Implantarea celulelor se efectuează printr-o arteră coronară, printr-un procedeu simplu şi sigur, numit agioplastie, cu ajutorul unui cateter de dimensiuni mici care nu produce leziuni mecanice, au specificat specialiştii spanioli.

Cel mai bun interval pentru aplicarea acestui tratament este de la 5 până la 10 zile după producerea infarctului, atunci când situaţia clinică a pacientului s-a stabilizat.

Studiul medicilor spanioli este susţinut de Comisia Europeană prin proiectul numit CAREMI, la care participă peste 20 de organisme europene.
 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite