Cele mai eficiente plante în caz de toxiinfecţii alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simptomele disconfortului digestiv produs de o toxiinfecţie, printre care diareea, greaţa, voma, stările febrile, pot fi tratate cu ajutorul unor plante cu acţiune antiseptică şi antispastică.

Toxiinfecţiile alimentare sunt frecvente vara, din cauza temperaturilor ridicate care favorizează înmulţirea germenilor. Cel mai frecvent, agenţii patogeni cauzatori sunt Staphylococcus aureus şi Salmonella. În hrana care conţine proteine şi multă sare, cum sunt brânzeturile şi alte produse lactate, se dezvoltă Staphylococcus aureus, pe când preparatele alimentare cu carne şi cu ouă (mezeluri, tocături, maioneze) sunt un mediu propice pentru Salmonella.

Echinacea, aliata sistemului imunitar

Tratamentul cu infuzie şi cu tinctură preparată din echinacea inhibă dezvoltarea infecţiilor de orice natură din organism. Cercetările recente arată că echinacea are puterea să încetinească şi creşterea tumorilor. Mai mult, terapia cu infuzie, în cure de câte şapte zile, urmate de pauze de numai două zile, stimulează producţia de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente.

Experimentul a dovedit că, în toxiinfecţiile cu stafilococ auriu, administrarea acestui remediu, ajută pe de o parte la combaterea infecţiei, iar pe de altă parte, preîntâmpină apariţia recidivei. Infuzia simplă se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi dintr-o cană cu 250 ml de apă clocotită. Se beau câte trei căni de ceai pe zi. În cazul toxiinfecţiilor alimentare severe, se foloseşte tinctura, care se administrează astfel: se pun câte 15 picături într-un pahar cu 100 ml de ceai şi se bea amestecul de trei ori pe zi, timp de şapte zile.

Sunătoarea are proprietăţi antiseptice

De-a lungul timpului, sunătoarea, cunoscută şi cu numele de pojarniţă, a fost folosită pentru tratarea a peste 50 de boli. Efectele antiseptice, astringente şi antiinflamatoare ale acestei plante o recomandă în cazul tulburărilor digestive de natură infecţioasă. În cazul unei toxiinfecţii alimentare, se recomandă administrarea infuziei în paralel cu tinctura de echinacea. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi din 200 ml de apă clocotită. Se consumă câte două căni de infuzie pe zi, timp de două săptămâni. În tratamentul cu tinctură, se iau câte 15 picături, de trei ori pe zi.

Sovârful, mai activ decât un antibiotic

Cercetări făcute în Marea Britanie au dovedit că extractul de sovârf este mult mai activ contra stafilococilor decât orice antibiotic existent pe piaţă. Contra infecţiilor provocate de alimentele contaminate se recomandă o cură cu infuzie combinată de sovârf din care se bea câte un litru pe zi, vreme de 15-20 de zile. Această infuzie se prepară din şase linguriţe de pulbere care se macerează timp de opt ore în 500 ml de apă, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu 500 ml de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final, se amestecă maceratul cu infuzia, iar preparatul obţinut se bea în patru reprize, pe parcursul unei zile.

Uleiul de cimbrişor combate greaţa

Cimbrişorul este un antiseptic redutabil, având şi o acţiune antiinflamatoare intensă. Uleiul volatil preparat din cimbrişor combate greaţa, balonările şi distruge bacteriile nocive din tubul digestiv, care acţionează la cinci-şapte ore după contractarea unei toxine alimentare. Se consumă câte cinci picături diluate într-un pahar cu apă, de patru ori pe zi, vreme de trei săptămâni.

Recuperare: Aloe vera menţine sănătatea tractului digestiv.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

image

După o toxiinfecţie alimentară, trebuie urmată o terapie ce contribuie la detoxifierea organismului, la distrugerea microbilor şi la menţinerea integrităţii sistemului digestiv. Astfel, se pot utiliza: cura cu aloe care ajută la menţinerea sănătăţii tractului digestiv, la îmbunătăţirea digestiei şi la eliminarea toxinelor din organism; tinctura de propolis, un adevărat antibiotic natural; cărbunele medicinal, pentru rolul său absorbant şi antitoxic.

Se pot utiliza infuzii din plante cu rol antiinflamator şi antiseptic intestinal: mentă, muşeţel, busuioc, cimbru, coada-şoricelului, gălbenele, ghimbir, afin, leurdă. De asemenea, trebuie administrate produse ce conţin probiotice asociate cu prebiotice.

Remediile naturale scurtează perioada de recuperare după toxiinfecţiile alimentare şi trebuie administrate fără întrerupere cel puţin 14 zile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite