Cele mai contagioase boli de piele

Cele mai contagioase boli de piele

Este dificil să evităm contactarea acestor boli infecţioase.

Verifică-ţi periodic pielea şi dacă observi orice fel de modificări – iritaţii sau pustule care dau mâncărimi –, mergi imediat la dermatolog. Există boli de piele extrem de contagioase, aşa că e bine să ştii cum să le recunoşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Râia, mâncărimi şi iritaţii

Cunoscută şi sub numele de scabie, râia este o boală de piele foarte contagioasă. Se manifestă prin mâncărime, iritaţii, căderea părului. Erupţiile care apar pe piele pot semăna cu muşcăturile şi sunt mai concentrate la nivelul încheieturilor, taliei, organelor genitale şi mameloanelor. „Scabia este o infecţie parazitară foarte frecventă şi, probabil, una dintre cele mai contagioase boli de piele“, explică dr. Laurenţiu Vlădău, specialist în dermatologie şi venerologie. „Cel mai adesea sunt înregistrate mici epidemii, cu mai mulţi membri ai familiei şi persoane apropiate afectate. Transmiterea se realizează prin contactul intim cu personele infectate sau prin contactul direct cu lenjerie sau piese de îmbrăcăminte contaminate“. 

La om, vinovat de apariţia bolii este parazitul numit Sarcoptes scabiei – o vieţuitoare cu 8 picioare, atât de mică încât nu este vizibilă cu ochiul liber. Ea sapă galerii în epidermă, unde îşi depune ouăle şi excrementele.

Impetigo, pustule şi cruste gălbui

„Aceasta este o altă afecţiune foarte contagioasă, produsă cel mai frecvent de stafilococul auriu sau streptococ beta hemolitic. Este comună la copiii preşcolari şi şcolari, fiind transmisă prin contact direct cu obiecte contaminate“, arată dr. Vlădău. Boala se manifestă prin apariţia unor pustule se extind şi care se acoperă de cruste groase de culoare gălbuie, care apar de obicei pe faţă, în jurul gurii sau al nasului. Poate fi transmisă şi prin sărut, dacă partenerul are o barbă în care se ascund bacterii.

Află care sunt cele mai contagioase boli de piele pe clickpentrufemei.ro.

Câţi microbi ai în trusa de machiaj?
Soluţii naturale contra herpesului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările