Cele 5 semne că eşti sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Bunăstare de ordin fizic, mental şi social“, aşa defineşte Organizaţia Mondială a Sănătăţii sănătatea. Nu înseamnă numai lipsa unei afecţiuni sau infirmităţi, spun specialiştii.


1. Ai un apetit bun

Nevoie vitală, dar şi plăcere a vieţii deopotrivă, mâncarea se poate transforma într-o problemă dacă pofta de mâncare nu mai este dictată de foame, ci de factori externi sau interni, cum sunt stresul, plictiseala, oboseala sau starea de deprimare.

Organismul nostru este prevăzut cu hormoni care controlează apetitul: grelina şi leptina. Grelina creează senzaţia de foame, în vreme ce leptina influenţează senzaţia de saţietate după consumul de alimente care ne aduc substanţele nutritive şi energia necesare pentru funcţionarea optimă a organismului. Dacă sari peste mese sau ronţăi toată ziua ceva fiindcă ai impresia că ţi-e foame, vei da peste cap aceste mecanisme.

A avea un bun apetit înseamnă să mănânci echilibrat, atunci când ţi-e foame. Este foarte important să-ţi asculţi ceasul biologic şi să fii atent la semnalele pe care organismul ţi le transmite cu privire la momentul când trebuie să mănânci, dar şi la momentul când este cazul să te opreşti din mâncat, fiindcă eşti sătul.

Atât lipsa poftei de mâncare, cât şi apetitul exagerat ar trebui să ne dea de gândit şi să ne trimită la medic pentru investigaţii.

2. Dormi, în medie, 7 ore şi jumătate şi te simţi odihnit



Somnul reprezintă, în medie, 28 de ani dintr-o viaţă lungă, potrivit Fundaţiei Somnului din Quebec, Canada. Dar stilul modern de viaţă ne face să dormim din ce în ce mai puţin.

Somn in ciuda cafelei FOTO Shutterstock

Or, în timpul somnului se întâmplă cele mai importante lucruri pentru viaţa noastră lungă şi sănătoasă: corpul se reface după stresul de peste zi, sistemul imunitar se întâreşte, ne punem la păstrare în sertăraşele memoriei amintirile întâmplărilor şi informaţiilor acumulate într-o zi şi, în cazul copiilor, sunt stimulate procesele de creştere.

Orice abatere de la un somn odihnitor de aproximativ 7 ore şi jumătate pe noapte (de preferat este să mergi la culcare înainte de miezul nopţii) ştirbeşte sistemul imunitar, astfel că noi devenim vulnerabili. Aşa se explică de ce atunci când suntem obosiţi răcim mai uşor, de exemplu. În plus, pierderea nopţilor duce, în timp, la boli cardiovasculare şi la dereglări hormonale.

Atât insomnia, cât şi hipersomnia sau starea de somnolenţă în timpul zilei, în ciuda impresiei că ai dormit bine, sunt semne că organismul suferă.

Sigur, durata recomandată a somnului diferă de la un individ la altul, dar media de somn după care cei mai mulţi oameni funcţionează optim este de 7 ore şi jumătate.

3. Albul ochilor este chiar alb

Ochii arată întotdeauna când ceva este în neregulă cu starea noastră de sănătate. Dacă albul ochilor devine gălbui, de exemplu, este un semn că ficatul sau vezica biliară suferă.

Şi dacă se sparg, brusc, vase de sânge la nivelul ochilor este bine să mergeţi la oftalmolog pentru investigaţii amănunţite.

4. Urina este limpede şi gălbuie

Urinarea înseamnă eliminarea toxinelor „strânse“ de rinichi din sânge. Apa evacuată prin procesul de urinare permite, de asemenea, reglarea presiunii sângelui.

Există cazuri în care senzaţia de urinare apare, dar persoana respectivă simte că, pur şi simplu, nu poate. În plus, apar dureri în partea inferioară a abdomeului. Este cazul retenţiei acute de urină şi este nevoie de consult medical. Cauzele pot fi foarte variate. De exemplu, în cazul bărbaţilor, poate fi vorba despre o creştere în volum a prostatei.

În general, culoarea urinei este galbenă. Aceasta este dată de uree, care este rezultatul degradării hemoglobinei (care este roşie). Se poate întâmpla însă, ca pe parcursul aceleiaşi zile, culoarea urinei să se modifice, din cauza alimentelor şi băuturilor pe care le consumăm. De exemplu, dacă mâncăm sfeclă roşie, ne putem speria, dar nu este cazul. De asemenea, administrarea anumitor medicamente, anemia şi hidratarea excesivă sau insuficientă influenţează culoarea urinei.

Dacă urina este roşiatică în lipsa unei alimentaţii cu produse roşii, atunci este posibil să fie vorba despre hematurie (sânge în urină):

  • Dacă urina este roşiatică la începutul urinării poate fi vorba despre o afecţiune a prostatei, la bărbaţi.  
  • Dacă apare la finalul urinării, poate fi de vină o problemă a vezicii urinare.  
  • Dacă sângele este vizibil pe tot parcursul urinării, atunci problema poate fi la rinichi.  

5. Ai un tranzit intestinal normal

boli inflamatorii intestinale

Dacă mergi la toaletă în mod regulat, în fiecare dimineaţă, de exemplu, înseamnă că aparatul digestiv funcţionează bine.  

Normalul, în acest sens, înseamnă a merge la toaletă între de două ori pe zi şi de trei ori pe săptămână. Mai rar sau mai des de atât poate semnala o problemă cu tranzitul intestinal. Este important să mergeţi la toaletă atunci când simţiţi nevoia şi să nu amânaţi momentul.

Prezenţa sângelui în urină este extrem de importantă şi trebuie să fie urmată de un consult medical de specialitate cât mai rapid. În cazurile cele mai grave, acest semn poate anunţa un cancer coloretal.

Dacă scaunele devin tot mai decolorate, şi acesta este un semnal de alarmă, fiindcă poate fi un simptom al cancerului pancreatic. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite