Ce trebuie să ştii despre vitaminele esenţiale pentru corpul uman: acum poţi să le şi vezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A, B, C, D... Vitaminele sunt esenţiale pentru funcţionarea creierului, inimii, întregului organism. Cercetătorii francezi le-au fotografiat sub microscop şi le-au arătat lumii întregi.


Vitamina B1 (tiamina) trebuie adusă în corp prin alimentaţie. Aceasta permite, în primul rând, întârzierea îmbătrânirii celulare, precum şi îmbunătăţirea stării celor cu insuficienţă cardiacă. Este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi pare indispensabilă pentru memorare, dar şi pentru alte funcţii intelectuale.

image

Se regăseşte în mod special în carne, cerealele integrale, în legume, leguminoase (soia, mazăre, fasole uscată, linte etc.), în fructe şi în fructele de mare.

Deficienţa moderată se manifestă prin: oboseală, apatie, greaţă, nervozitate. Cea severă duce la instalarea bolii beri-beri cu insuficienţă cardiacă, polinevrită şi edeme.

Vitamina K este numită şi vitamina coagulării şi este indispensabilă în activarea la nivelul ficatului a anumitor factori de coagulare.

Surse alimentare: legumele verzi, în special spanacul, broccoli, sparanghel, dar şi lactatele, carnea şi ouăle.

Deficienţa de vitamina K se manifestă prin perturbări de coagulare a sângelui sau prin boala hemoragică, în cazul nou-născuţilor.

image

Vitamina B3 (PP) este responsabilă cu transportul oxigenului către celule. Se găseşte în carne, produse lactate, ouă, fructe şi oleaginoase.

Deficienţa de vitamina B3: dermatită, diaree, senzaţia de „limbă prăjită“, delir, depresie.

image

Vitamina A este preţioasă pentru vedere (ajută la adaptarea vizuală), pentru piele, pentru sistemul imunitar şi pentru dezvoltarea optimă a nou-născutului. Se regăseşte sub formă de retinol în alimentele de origine animală. Antioxidantul retinol este recunoscut pentru beneficiile sale pentru protecţia cardiovasculară.

Poţi şti că ai carenţă de vitamina A dacă ai tulburări de vedere, mai ales noaptea, dermatită foliculară, dentiţie anormală, xeroftalmie (uscarea conjunctivei şi a corneei).

image

Vitamina B5 (acidul pantotenic) sau „vitamina antistres“ pentru că participă la fabricarea neurotransmiţătorilor (substanţe responsabile, printre altele, cu starea noastră de spirit), nu poate fi sintetizată decât de plante şi de micoorganisme. Este o vitamină hidrosolubilă, sensibilă la căldură, care nu poate fi stocată de organism. Trebuie adusă, deci, în corp, în fiecare zi din alimente de origine animală.

image

Vitamina D permite absorbţia calciului şi a fosforului în organism, indispensabile pentru mineralizarea oaselor. Copiii în creştere şi persoanele în vârstă sunt cele mai predispuse la carenţe. Soarele este principala sursă de vitamina D.

image

Vitamina C sau acidul ascorbic este necesar pentru formarea fibrelor elastice (colagen) conţinute, de exemplu, în pereţii vaselor de sânge, în straturile profunde ale pielii, în schelet, în tendoane, ligamente şi gingii. Contribuie la absorbţia şi stocarea fierului în organism. Pătrunjelul, măceşele şi citricele sunt printre cele mai recunoscute surse.

image

Vitamina B12, de un roşu aprins, conţine cobalt. În combinaţie cu folaţii, vitamina B12 intervine în sinteza ADN-ului şi a acizilor graşi, în producerea de energie în interiorul celulelor şi în funcţionarea sistemului nervos. Este stocată în principal în ficat. Sursele alimentare sunt: organele, ouăle, produsele lactate şi peştele.

image

Vitamina B6 este o substanţă organică esenţială pentru metabolismul uman, dar care nu este produsă de acesta. O putem asimila din cereale, seminţe, organe, cărnuri slabe. Deficienţele se manifestă prin: dermatită seboreică, limbă roşie, iritabilitate, slăbiciune, convulsii, în unele cazuri.

image

Vitamina B8 (biotina) mai este cunoscută şi ca vitamina H. Ea ajută la asimilarea şi utilizarea grăsimilor şi zaharurilor din alimentaţie. Protejează pielea, mucoasele şi unghiile şi încetineşte căderea părului. Intervine, de asmenea, în acţiunea testosteronului asupra sintezei proteinelor din testicule.

O putem lua din organe, ouă şi din făină de soia. Poţi şti că ai nevoie de mai multă vitamina B8 dacă suferi de dermatită, anorexie sau de dureri musculare.  

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite