Ce trebuie să ştii despre colicile biliare

Ce trebuie să ştii despre colicile biliare

Persoanele ajunse la vârste înaintate au un risc mai mare de a suferi de colici biliare.

Mai mult decât o durere obişnuită, colicile biliare sunt produse, în majoritatea cazurilor, de prezenţa calculilor la acest nivel.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ce sunt?

Colicile biliare sunt dureri puternice resimţite sub coste, în partea dreaptă, care se pot propaga spre umărul drept. Apar brusc, mai ales după consumul de alimente care stimulează contracţia colecistului (în special, grăsimi, maioneză, prăjeli). Colicile biliare mai pot fi însoţite şi de vărsături, greaţă şi transpiraţii.

De ce apar?

Colicilor biliare au legătură cu existenţa unui obstacol la nivelul căilor de evacuare a bilei. Cele mai frecvente cauze ale colicilor biliare sunt: calculii biliari (cea mai frecventă cauză), dilatarea colecistului sau a căilor biliare, pancreatita (inflamaţie a pancreasului), duodenita (inflamaţia primei părţi a intestinului subţire), spasmele esofagiene, dischinezia biliară, infecţiile şi tumorile biliare. Prezenţa acestor simptome este motiv de prezentare la medic (gastroenterolog sau internist).

Care sunt factorii de risc?

Au un risc mai mare de a face colici biliare persoanele cu anumiţi factori de risc. Printre aceştia, se numără: istoric familial de colici biliare, administrarea de anticoncepţionale orale, vârsta înaintată, sarcina, obezitatea şi unele boli precum ciroza hepatică.

Află pe Clicksanatate.ro care sunt complicaţiile pe care le dau colicile biliare!

Ceaiul de anghinare te ajută să slăbeşti
 

Nodulii pulmonari, periculoşi sau nu?

citeste totul despre: