Ce trebuie să ştii despre anemie

Ce trebuie să ştii despre anemie

Cea mai frecventă formă de anemie este cea feriprivă, survenită ca urmare a deficitului de fier din organism.

Astenia, paloarea feţei şi palpitaţiile sunt câteva dintre simptomele lipsei de fier din organism. Alimentaţia săracă în vitamine şi pierderea de sânge asociată unor afecţiuni precum cele din sfera digestivă (ulcere gastrice, hemoroizi, cancer de colon) sunt cauzele frecvente care duc la instalarea anemiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Boala se caracterizează prin scăderea numărului globulelor roşii sau a cantităţii de hemoglobină. Oboseala accentuată, paloarea, senzaţia generală de rău, scăderea poftei de mâncare, precum şi ameţelile şi stările de leşin sunt câteva dintre simptomele bolii.

Odată apărute, acestea impun necesitatea unui control medical imediat. Anemia duce inclusiv la scăderea randamentului intelectual. Există aproximativ 400 de forme de anemii, variind, de la cele uşoare, până la cele grave, care pot fi fatale. Una dintre cele mai frecvente este anemia cauzată de lipsa de fier. 

Anemia poate fi depistată în urma efectuării unor analize uzuale de sânge, hemoleucograma completă şi sideremia. Pentru rezultate concludente, este important ca probele de sânge să se recolteze dimineaţa, pe nemâncate, în condiţiile respectării unui post alimentar nocturn de cel puţin opt ore (fiind permisă doar apa) şi evitarea administrării de suplimente de vitamina C şi de fier cu câteva zile înainte.

Apare mai frecvent la femei

Cea mai frecventă este anemia feriprivă, survenită ca urmare a deficitului de fier din organism. Sunt mai predispuse acestei boli femeile care pierd mult sânge din cauza menstruaţiilor prea abundente. De asemenea, anemia mai poate apărea şi la persoanele care au suferit intervenţii chirurgicale ce au implicat hemoragii mari. Gravidele şi mamele care alăptează au nevoie de mai mult fier, fiind necesară, în unele cazuri, şi administrarea de suplimente de vitamine. Cantitatea de fier recomandată în perioada sarcinii şi alăptării este de 15 mg pe zi.

Află pe clicksanatate.ro care sunt cele mai bune surse de fier!

La ce foloseşte grupa sangvină

Soluţii naturale pentru pielea uscată

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările