Ce trebuie să ştii despre alergia la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai observat că odată cu venirea căldurii îţi apar pete roşii pe zonele cele mai expuse razelor solare? Poate fi vorba de o alergie la soare.

Alergia la soare afectează îndeosebi femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani. Cel mai frecvent, acest tip de alergie se manifestă primăvara, odată cu venirea zilelor călduroase, şi vara, după prima zi de plajă.

Specific alergiei solare este faptul că nu afectează zona feţei şi se localizeză îndeosebi pe braţe, decolteu, gât şi pe zona din spatele genunchilor. Un prim semn al apariţiei alergiei la soare este mâncărimea însoţită de înroşirea zonei, iar, în unele cazuri, de erupţii sub forma unor bubiţe.

Fotosensibilitatea face diferenţa

Persoanele care sunt alergice la razele ultraviolete prezintă o  fotosensibilitate crescută. Mai exact, la contactul cu soarele, se declanşează o reacţie de apărare din partea organismului, manifestată prin erupţii cutanate.

Cel mai bun mod de a preveni apariţia alergiei solare este evitarea expunerii la soare timp îndelungat. De asemenea, se recomandă folosirea unei creme cu factor de protecţie solară 50 de fiecare dată când ieşi din casă, mai ales între orele 11 şi 17.

Unele medicamente o pot declanşa

Peste 50 de medicamente sunt incriminate de apariţia alergiei solare. Printre acestea se numără antibioticele şi pastilele pentru controlul tensiunii arteriale.

Dacă te afli sub tratament, întreabă medicul dacă medicamentele prescrise nu te fac vulnerabil în faţa razelor ultraviolete.

Antialergicele, indispensabile

Prima linie de tratament în cazul alergiei solare sunt antihistaminicele, medicamente antialergice care, de altfel, se recomandă în cazul oricărei forme de alergie. De asemenea, prevenirea apariţiei simptomelor se poate face prin aplicarea cremelor cu corticoizi sau prin administrarea de antiinflamatoare sistemice sau a terapiei PUVA pentru desensibilizare.

Specialistul nostru
Dr. Camelia Berghea

medic primar alergologie
Spitalul Clinic
„Alexandru Obregia"


Alergia solară apare după unu-trei minute de expunere la radiaţiile ultraviolete. În primele secunde, apare pruritul cutanat, urmat de înroşirea pielii şi de apariţia erupţiei de tip urticarie, care durează câteva ore.

S-a constatat că mecanismul de producere al urticariei este eliberarea în piele a histaminei şi a altor substanţe active biologic, iar terapiile trebuie adaptate pentru fiecare caz în parte, în funcţie de afecţiunile asociate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite