Ce trebuie să faci dacă ai urechea înfundată?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înfundarea bruscă a urechii poate indica o boală gravă  FOTO Arhivă
Înfundarea bruscă a urechii poate indica o boală gravă  FOTO Arhivă

Dacă ai urechea înfundată, mergi cât se poate de repede la un medic ORL-ist. Acesta poate fi semnul unei boli grave care te poate lăsa fără auz. Află despre ce este vorba de la dr. Daniel Mirea, medic primar ORL la Spitalul „Elias”. Totodată, medicul explică de ce se înfundă urechile când urcăm la 2.000 de metri şi ce trebuie să facem pentru a preveni complicaţiile.

Urechea înfundată este un semnal de alarmă. Orice pacient care are urechea înfundată ar trebui să se ducă la medicul ORL. 99% din cazurile de ureche înfundată nu sunt grave, pot fi infecţii, otite sau alte patologii care se rezolvă prin tratament corect, precizează dr. Daniel Mirea. „Dar există o cauză de ureche înfundată – numită surditate brusc instalată – care poate apărea la orice vârstă. Este un fel de infarct al urechii interne, care necesită tratament de urgenţă. Cu cât te prezinţi mai repede la doctor, cu atât şansele de recuperare ale auzului sunt mai ridicate. Cu cât timpul trece şi urechea rămâne înfundată, cu atât şansele de recuperare sunt mai mici”, avertizează dr. Daniel Mirea, medic primar ORL în cadrul Secţiei ORL a Spitalului Universitar de Urgenţă „Elias”.

De ce se înfundă urechile când mergem la munte?

Senzaţia de ureche înfundată apare foarte frecvent când mergem la altitudine sau zburăm cu avionul. Cauza o reprezintă schimbarea de presiune atmosferică. Cele mai afectate sunt persoanele cu disfuncţii tubare (patologii la nivelul urechii medii).

În mod normal, urechea medie, care se găseşte în spatele timpanului, este o cavitate plină cu aer. „Se întâmplă aşa pentru că urechea medie comunică, prin trompa lui Eustachio, cu nasul. Când inspirăm pe nas, aerul ajunge şi în urechea medie şi astfel avem presiune”, explică medicul specialist ORL. În momentul în care apar modificări de presiune, mergem la scufundări (presiune mare) sau mergem la munte la 2.000 de metri (presiune mică), resimţim variaţiile de presiune la nivelul urechii.

În aceste condiţii, nasul trebuie să se adapteze. „Or, când avem o patologie nazală (obstrucţie nazală, deviaţie de sept, rinită alergică sau hipertrofică, sinuzită acută) şi mergem la altitudine cu secreţii nazale, viroză, urechile au de suferit din cauza presiunii scăzute. Asta înseamnă că timpanul e absorbit de cavitatea urechii medii. Atunci simţim că ni s-a înfundat urechea. Dacă senzaţia se menţine mai mult de câteva ore, există riscul formării de lichid în spatele timpanului. Dacă lichidul se acumulează, el devine din în ce mai greu de absorbit şi pot trece zile întregi în care simţim urechea înfundată. Astfel poate apărea otita seroasă acută”, arată dr. Daniel Mirea.

Pentru a preveni astfel de probleme, când mergem la munte sau ne urcăm în avion, mai ales dacă suntem predispuşi la afecţiuni ORL, trebuie să ne asigurăm că putem respira bine prin intermediul nasului. De aceea este bine să utilizăm un spray nazal decongestionant. Dacă avem patologie alergică şi nasul înfundat din această cauză, trebuie să luăm un antihistaminic. Iar dacă în ciuda acestor măsuri urechea rămâne înfundată mai mult timp, trebuie să facem un consult de specialitate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite