Ce surprize le rezervă fumătorilor noua lege antifumat şi de ce voinţa e cea mai nepotrivită metodă de renunţare la tutun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coaliţia „România Respiră” militează pentru adoptarea unei legislaţii restrictive în privinţa fumatului
Coaliţia „România Respiră” militează pentru adoptarea unei legislaţii restrictive în privinţa fumatului

Din cauza legislaţiei deficitare, România a devenit un adevărat „paradis” al consumului de tutun, avertizează Societatea Română de Pneumologie. Reprezentanţii SRP solicită autorităţilor adoptarea de urgenţă a noii legi antifumat, care să prevadă interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise, la locul de muncă, în parcuri, locuri de joacă, pe plaje, spaţii destinate sportului, indiferent dacă sunt închise sau deschise.

Principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare, cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei este în creştere) şi bolile respiratorii cronice, potrivit SRP. Nu există niciun dubiu că fumul de ţigară este extrem de nociv, cauzând îmbolnăvirea şi dceesul prematur al celor care îl inhalează, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar.

Legislaţiile ţărilor europene prevăd deja măsuri stricte de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise, inclusiv în ţări în care fumatul era considerat emblematic: Turcia, Irlanda, Italia. Chiar şi vecinii noştri unguri, bulgari, sârbi şi ucraineni au interzis fumatul în spaţiile publice închise.

Legislaţia românească actuală în acest domeniu este deficitară atât în prevederi, cât mai ales în aplicare. În condiţiile în care în România, peste 73% dintre adulţi nu fumează şi o bună parte din ei suferă şi mor prematur prin boli cauzate de fumat, se impune o lege protectivă faţă de expunerea la fum de tutun, arată SRP.

„Legea antifumat are valoare educativă şi profilactică. Nu este o lege împotriva fumătorilor, ci pentru protecţia nefumătorilor. Cea mai mare expunere la fum de ţigară este la locul de muncă şi acasă, dar există contaminare şi în aer liber, particulele de tutun se văd şi pe stradă. Primii care suferă din cauza expunerii pasive la fumat sunt copiii”, a explicat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Specialistul a precizat că actuala lege antifumat, intrată în vigoare din 2005, prezintă numeroase deficienţe. „Ne dorim ca noua propunere legislativă privind reglementarea fumatului în România să fie adoptată fără amendamente care să o ciuntească”, şi-a exprimat opinia profesorul Mihălţan.

Deocamdată, legea se află în dezbatare în Parlament, unde a întâmpinat reacţii de opoziţie din partea micilor proprietari de restaurante, magazine. „Dar nu este exclus ca în spatele acestora să se afle industria tutunului”, a adăugat Mihălţan.

Referitor la renuntarea la fumat, prof. Florin Mihălţan a spus că în momentul de faţă există, la nivel naţional, 30 de medici pneumologi înscrişi în Programul Naţional Stop Fumat, care acordă consiliere şi tratament de substituţie nicotinică gratuit pentru 2 luni. Anul trecut, 15.000 de pacienţi au apelat la acest program, iar rata de succes a fost de 45%, potrivit specialistului.

Profesorul Mihălţan a semnalat numărul insuficient de medici care se ocupă de consilierea antifumat, iar odată cu adoptarea unei legislaţii restrictive antifumat, se preconizează o adresabilitate crescută către centrele pentru renunţarea la fumat. În 2012, procentul fumătorilor era de 27% din populaţie. dintre aceştia, 30% erau hotărâţi şi îşi doreau să se lase de fumat, 40% nu doreau să renunţe la fumat, iar 30% îşi doreau să renunţe, dar nu imediat.

Renunţarea la fumat este un proces de care se tem majoritatea fumătorilor. Adriana Vasiliu, singurul terapeut din România format în terapie antifumat prin metoda uşoară a lui Allen Carr, susţine însă că „e uşor să te laşi de fumat. Nu e complicat dacă îţi schimbi perspectiva. Mulţi cred că renunţarea la fumat ţine de voinţă. Total greşit! Voinţa este cel mai nepotrivit mod de a te lăsa de fumat”. Terapeuta le recomandă celor care vor să renunţe la fumat să evite angrenarea voinţei în proces. Este bine să schimbăm abordarea „nu am voie să fumez” cu „nu am nevoie să fumez”, sugerează Adriana Vasiliu.

Potrivit metodei Allen Carr, nu trebuie să ai o voinţă puternică, nu eşti supus un tratament cu plasturi, gume, pastile, bomboane, ci apelezi la propria raţiune. Metoda uşoară - Easyway a lui Allen Carr are peste 90% şanse de succes, susţin specialiştii care o practică. Ea se bazează pe propria experienţă a autorului. În 1983, Allen Carr, un contabil din Anglia care ajunsese să fumeze 100 de ţigări pe zi, descoperă cheia care îl ajută să treacă brusc la 0 ţigări pe zo. Astfel a apărut cartea „Metoda Allen Carr”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite