Ceara din urechi, o adevărată hartă a stării tale de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceara de ureche reprezintă un mijloc de apărare al organismului FOTO futurelab.net
Ceara de ureche reprezintă un mijloc de apărare al organismului FOTO futurelab.net

La fel ca şi sângele, ceara din ureche conţine informaţii specifice despre fiecare persoană în parte. Un nou studiu sugerează că ceara din ureche diferă de la rasă la rasă, substanţele cele mai urât mirositoare conţinute fiind specifice caucazienilor, spre deosebire de asiatici sau nativi americani.

Numărul compuşilor organici din ceara de ureche, adică moleculele care produc şi mirosul specific, este mai mare în cazul caucazienilor, decât în cel al locuitorii Asiei de Est, au descoperit cercetătorii de la Centrul Monell din SUA.

„Cercetările anterioare au demonstrat că mirosul subraţului poate oferi foarte multe informaţii despre un individ, inclusiv sexul, orientarea sexuală, identitate şi stare de sănătate. Noi credem că este posibil ca ceara de urechi să conţină informaţii similare“, declară George Preti, chimist în cadrul Centrului Monell, pentru „Huffington Post“.

Într-adevăr, cercetătorii spun că informaţii anterioare au demonstrat că oamenii cu descendenţă est-asiatică, dar şi cei nativ americani, au o genă care produce un tip de ceară de ureche mai uscat şi un miros al glandelor sudoripare ale subraţului mult mai mic. Ceara de ureche a caucazienilor este mai umedă şi de culoare galben-maronie.

În cadrul studiului, cercetătorii au examinat ceara de ureche a opt bărbaţi caucazieni sănătoşi şi a opt est-asiatici. Ceara colectată din cadrul acestor două grupuri a fost încălzită timp de 30 de minute iar compuşii organici volatili s-au evaporat. Apoi, cercetătorii s-au folosit de un dispozitiv pentru a aduna compuşii organici evaporaţi şi pentru a-i analiza.

Au fost identificaţi 12 compuşi organici volatili. Însă nivelul acestor compuşi diferea între bărbaţii caucazieni şi cei est-asiatici. În cazul caucazienilor existau niveluri mai mari a 11 dintre cei 12 compuşi, comparativ cu bărbaţii est-asiatici.

Ceara din ureche este un sistem de autoapărare al organismului

Ceara din ureche, adică „cerumenul“, împiedică pătrunderea agenţilor patogeni sau a corpilor străini în urechea internă (unde sunt „scăriţa“, „ciocănelul“ şi „nicovala“). Această ceară este o secreţie vâscoasă, gălbuie, grasă, insolubilă în apă, produsă de glandele ceruminoase situate la intrarea în conductul auditiv.

Ceara protejează urechea de două ori. O dată mecanic, prin împingerea particulelor străine spre exteriorul urechii, şi a doua oară chimic, având o acţiune antibacteriană. Mai mult, specialiştii sunt de părere că ceara din ureche este considerată în mod greşit un inconvenient  şi o dovadă a igienei precare.


Citeşte şi:

Ce e bine şi ce e greşit în îngrijirea urechilor. Test: tu cum stai cu auzul?

Igiena urechilor pare un lucru simplu: oricine ştie să folosească beţişoarele de urechi. Specialiştii spun însă că, pentru a curăţa corect canalul auditiv, trebuie să utilizezi produse speciale. În caz contrar, rişti complicaţii serioase care pot reduce acuitatea auditivă.

Tot ce trebuie să ştii despre otită

De fiecare dată când este frig afară, ambele urechi îţi amorţesc şi o durere seacă îşi face simţită prezenţa? Poate fi vorba de o simplă sensibilitate la frig, însă nu exclude şi ceva mai serios. Însoţite de mâncărimi sau chiar de scurgeri, toate aceste simptome pot sublinia prezenţa otitei.

VIDEO Cum scapi de ţiuitul din urechi: tehnică simplă pentru atenuarea tinitusului

Ţiuitul din urechi, în termeni medicali - „tinitus“, este o problemă de sănătate nu numai deranjantă pentru suferinzi, dar şi deranjantă. Perceperea anormală a unor zgomote în ureche poate afecta organismul pe o perioadă îndelungată de timp, poate influenţa negativ somnul, capacitatea de concentrare, ducând chiar la tulburări psihice grave.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite