Ce este şi ce sem​ne are miocardita, complicaţia cardiacă asociată cu vaccinurile ARN mesager

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inima

Cazurile de inflamaţie a inimii (miocardita) identificate după vaccinurile ARN mesager de la Pfizer şi Moderna sunt rare, iar formele de boală, uşoare. Deocamdată, legătura de cauzalitate este considerată doar „probabilă”, fiindcă nu a fost demonstrată clar.

Din datele de până acum, reiese că adolescenţii şi bărbaţii tineri ar fi în pericol mai mare. La ce simptome trebuie să fim totuşi atenţi după vaccinare, aflăm de la medicul cardiolog.

Statele Unite au au tras primul semnal de alarmă cu privire la o posibilă complicaţie a vaccinurilor ARN mesager: miocardita, o inflamaţie a muşchiului inimii. „Relativ puţine” cazuri au fost identificate de autorităţile americane, în mare parte printre adolescenţi şi adulţi tineri, printre bărbaţi mai mult decât printre femei, mai frecvent după administrarea celei de-a doua doze şi, de regulă, în primele 4 zile de la vaccinare, arată raportul din 17 mai 2021 al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Agenţia guvernamentală din SUA investighează aceste cazuri pentru a verifica dacă există, într-adevăr, o corelaţie între ele şi vaccinurile anti-COVID. Informaţii suplimentare pentru populaţia generală au apărut la scurtă vreme pe website-ul CDC. De data aceasta, pe lângă miocardită, oficialii americani menţionează şi pericardita, o inflamaţie a învelişului inimii.

Cazurile au fost „rare”, raportate la numărul mare de doze de vaccin administrate, apreciază experţii CDC. Ele au apărut atât după vaccinul de la Pfizer/BioNTech, cât şi după cel produs de Moderna. În ciuda acestor raportări, autoritatea medicală din SUA încurajează în continuare vaccinarea împotriva COVID-19 a adolescenţilor şi adulţilor tineri, motivând că boala aduce riscuri mult mai mari decât vaccinul.

Majoritatea pacienţilor care au primit îngrijiri medicale au răspuns bine la tratament şi odihnă, recuperarea fiind rapidă (...) De regulă, pacienţii se pot întoarce la activităţile zilnice obişnuite după ce simptomele se atenuează şi trebuie să-şi consulte medicul cu privire la reluarea exerciţiilor fizice sau a sportului”.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC)

Risc mai mare pentru bărbaţii între 16 şi 19 ani

Legătura „probabilă” dintre vaccinurile anti-COVID şi miocardită a semnalat-o ulterior şi Israelul, la începutul lunii iunie 2021. Spre deosebire de CDC, Ministerul israelian al Sănătăţii a adus câteva date mai exacte despre frecvenţa acestei posibile complicaţii, dar şi despre consecinţele ei. Punctual, raportul din Israel arată că:

  • Din decembrie 2020 şi până în mai 2021, au fost raportate în Israel 275 de cazuri de miocardită în rândul celor peste 5 milioane de persoane vaccinate. Dintre acestea, 148 de cazuri s-au înregistrat în jurul momentului vaccinării;
  • Aşa cum au observat şi autorităţile americane, cele mai multe cazuri au apărut în Israel tot după administrarea celei de-a doua doze de vaccin Comirnaty: 121 de cazuri de miocardită după rapel vs. 27 de raportări după prima doză;
  • Probabilitatea de apariţie a miocarditei după vaccin este mai mare la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani. Dintre aceştia, cei mai afectaţi ar fi tinerii între 16 şi 19 ani. Cu cât vârsta este mai mare, cu atât legătura dintre vaccin şi inflamaţia inimii este mai slabă, spun medicii israelieni;
  • 95% din cazurile depistate au fost clasificate ca uşoare;
  • Majoritatea celor depistaţi cu miocardită au stat în spital cel mult de 4 zile.

Israelul a adus în discuţie doar vaccinul de la Pfizer-BioNTech, fiindcă acesta a fost administrat preponderent aici. În SUA, vaccinul de la Moderna a fost distribuit aproape la fel de mult precum cel de la Pfizer.

Cazurile de inflamaţie cardiacă după vaccinarea anti-COVID nu sunt un motiv de îngrijorare, spun oficialii Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), citaţi de Reuters. Frecvenţa lor nu este mai mare decât în populaţia generală. Aceeaşi poziţie o are şi producătorul Pfizer.

Ce este miocardita

Miocardita este o inflamaţie a miocardului, peretele muscular al inimii, şi apare cel mai frecvent pe fondul unei infecţii. „Practic, orice fel de agent patogen poate determina miocardita, dar virusurile sunt agenţii infecţioşi cel mai frecvent implicaţi în apariţia ei. Dintre toate, virusurile Coxsackie declanşează mai des această inflamaţie a inimii, dar şi virusurile gripale pot să aducă această complicaţie”, a explicat pentru Smart Living prof. dr. Gheorghe Andrei Dan, şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti.

Virusurile Coxsackie produc o mare varietate de simptome şi boli precum herpangina, boala mână-gură-picior sau conjunctivita acută hemoragică.

Pe lista virusurilor care induc miocardita a fost adăugat recent şi noul coronavirus. Inflamaţia muşchiului cardiac se numără printre complicaţiile bolii COVID-19. Ea se poate instala atât după o formă severă de COVID-19, cât şi după una uşoară sau moderată.

Cum poate fi indusă de vaccinuri

Miocarditele infecţioase virale (dar şi bacteriene, fungice, parazitare ş.a.) sunt cele mai numeroase, dar există şi miocardite neinfecţioase, care apar prin mecanisme imune. Aceste mecanisme ar putea explica apariţia complicaţiei cardiace după administrarea vaccinurilor ARN mesager împotriva COVID-19.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite