Adevărul Live: Ce semne poate lăsa pe piele vacanţa de vară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele afecţiuni ale pielii parcă devin mai puţin agresive vara, în timp ce altele, cum este acneea, se agravează. Ba chiar pot apărea alergii şi probleme noi din cauza căldurii, radiaţiilor şi apei din piscină. Medicul dermatolog Ioana Chebac ne spune cum recunoaştem afecţiunile pielii pe care le putem suferi în vacanţă.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Şi dacă sunt nori, în timpul verii, soarele se filtrează foarte bine şi, dacă eşti la mare şi e şi vânt, radiaţiile solare – UVA, UVB – trec la fel de bine prin nori şi la fel de bine te poţi arde ca şi atunci când este soare foarte puternic. Ba poate chiar mai rău, că nu ştii şi crezi că nu ai nevoie de factor de protecţie.

Ce sunt alergiile la soare?

În primul rând, trebuie să vorbim de alergiile imediate – eritemul solar. Sau arsura solară. Este o formă de expunere normală sau excesivă care poate lua diferite forme: de la înroşirea pielii până la apariţia de vezicule sau bule care, în timp, se pot propaga nu doar la zonele fotoexpuse, dar şi la restul tegumentelor. Apar pruritul şi leziunile care pot să îngroaşe tegumentul.

Persoanele atopice fac frecvent alergii la soare.

Cât de lungă trebuie să fie expunerea?

În lunile cu soare puternic sunt persoane care au predispoziţie să facă erupţii polimorfe la lumină. Şi asta se întâmplă din primăvară până toamna târziu. Erupţiile care se manifestă cu eritem, cu mâncărime, pot să dispară pe măsură ce dispare şi soarele. Însă, nediagnosticate şi netratate, ele pot deveni cronice. Şi atunci avem dermatite cronice. Pacienţii se adresează şi dermatologului şi alergologului.

Alergiile solare pot intensifica simptomatologia altor boli pe care tu le ai. O erupţie polimorfă la lumină poate fi o predispoziţie la apariţia lupusului eritematos, care e o colagenoză. Tratamentul include antihistaminice.

Mulţi bolnavi cu psoriazis cărora li se recomandă cură heliomarină pot, din pricina soarelui, şi faptului că nu şi-au pregătit pielea să-şi intensifice leziunile de psoriazis pentru că pe locul scărpinat pot să apară noi leziuni de psoriazis. Pentru că bolnavul nu s-a autofotoprotejat, nu s-a expus treptat.

Alergiile solare sunt pe toată suprafaţa corpului. În arsura solară se stimulează melanogeneza aluniţelor. Apare fotoîmbătrânirea precoce a tegumentelor. Pielea se îngroaşă şi nu se mai oxigenează, începi să te scarpini şi apar alte leziuni. Astfel, creşte riscul de cancer.

Cum putem preveni alergiile solare?

Se pot preveni în cabinetul medicului dermatolog unde se fac teste pe tegumente şi alte teste şi se indică o medicaţie orală administrată în martie-mai, până vine soarele puternic.

Alergiile severe pot ajunge şi la şoc anafilactic, chiar dacă e vorba de arsură solară.

Cum se aplică factorul de protecţie?

Cam cu o oră înainte de expunere se începe cu un factor mai mare, iar pe măsură ce începe pigmentarea – bronzarea, se trece la un factor mai mic. După baia de soare se aplică un lapte hidratant care trebuie să aibă şi el un factor de protecţie.

Petele pe piele se produc prin acumulări în timp. De obicei, după arsuri solare. Ele sufocă oxigenarea tegumentului şi apare scărpinatul stimulând suprainfecţiile. Apar pe faţă, ceafă, decolteu, gambe, braţe. Iniţial, petele sunt inofensive, însă ele se pot transforma în cancere de piele.

Îmbătrânirea prematură a pielii o fac. în ultimul timp, femeile care s-au expus foarte mult la solar, s-au expus foarte mult la soare sau fumează. Ridurile se accentuează şi te fac să arăţi cu 10 ani mai bătrână.

Hidratarea joacă un rol în prevenirea fotoîmbătrânirii?

Nu trebuie să lipsească o jumătate de litru de apă carbogazoasă pentru că vara, prin transpiraţie, pierdem oligoelemente, completată cu apă plată. Altă opţiune sunt ceaiurile călduţe.

Aplicarea de creme care te hidratează şi loţiuni, spray-uri cu apă termală.

Cât priveşte acneea, expunerea la soare este benefică tot cu măsură. Pentru că dacă te arzi pe faţă şi ai acnee se produce acea uscăciune a tegumentului care înfundă porii şi se produc comedoanele.

Dacă iei o serie de medicamente – antiinflamatoriile nesteroidiene – ibuprofen, diclofenac, acestea pot potenţa reacţia de fotosensibilizare. Tetraciclinele, antidepresivele, antimicoticele.

Cremele cu retinol pe timpul verii pot da alergii urâte.

Pentru herpes soarele este un traumatism.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite