Ce este sedarea conştientă? Cui se adresează această tehnică folosită în stomatologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teama de dentist, de durere, de zgomotul instrumentelor stomatologice sau de mirosul specific din cabinet ne determină să amânăm la nesfârşit tratamentele dentare. Procedurile prin care putem scăpa de toate aceste neplăceri sunt mai multe, printre ele numărându-se şi sedarea conştientă.

Cel mai mare obstacol psihologic al celor care au o problemă de natură stomatologică este teama de dentist care fie este provocată de frica de durere, de zgomotul instrumentelor, fie de mirosul specific din cabinetele stomatologice. Pentru astfel de temeri şi, în special pentru manoperele chirurgicale dentare există o nouă procedură care să atenueze experienţele neplăcute şi care să-i facă pe pacienţi să se simtă confortabil. Este vorba despre anestezia prin sedare asistată de medic ATI.

Anestezic uşor, administrat intravenos

„Sedarea conştientă este o tehnică de anestezie sigură şi stabilă, care permite realizarea tratamentului chirurgical stomatologic, fără a simţi durere, anxietate, frică şi stres. Anestezia prin sedarea conştientă este folosită, în principal, în intervenţii stomatologice mai complexe cum ar fi manoperele chirurgicale de inserare a implanturilor dentare, manopere de sinus lift şi aditii osoase, la cererea pacientului sau la recomandarea medicului chirurg, pentru a spori confortul atât al pacientului, dar şi al medicului, pentru monitorizarea în permanenţă a funcţiilor vitale de către medicul ATI“,a explicat dr. Gabriel Cojocariu, medic specialist Implantologie orală, coordonator al echipei chirurgicale de la Clinica Dentica.

Această metodă presupune administrarea intravenos a unui anestezic uşor, iar pe timpul sedării, semnele vitale precum pulsul, tensiunea arterială şi saturaţia oxigenului sunt monitorizate atent de către medicul anestezist. „În clinica noastră, monitorizarea este realizată cu ajutorul unui medic anestezist de Terapie Intensiva pentru a garanta confortul psihic şi siguranta pacientului şi bineînţeles succesul manoperei chirurgicale”, a adăugat specialistul.

Pe lângă confortul adus medicului şi pacientului, ieşirea din sedarea conştientă se face rapid, nu necesită terapie intensivă. Un alt avantaj este că nu există riscul de înecare, pacientul respirând normal. Pe lângă substanţele anestezice, medicul ATI administrează intravenous şi medicaţie antalgică, pentru reducerea durerii şi antibiotic pentru prevenirea infecţiilor.        

Cui îi este recomandată anestezia generală

Acest tip de anestezie este indicat persoanelor necooperante, anxioase sau cu mare frică faţă de intervenţiile chirurgicale. De asemenea, anestezia generală poate fi recomandată şi în cazul copiilor sau persoanelor cu nevoi speciale care urmează a fi supuse unor intervenţii semnificative.

Totodată, cu anestezie generala poate fi efectuat orice tip de manevră stomatologică, nu doar în cazul interventiilor chirurgicale, ci şi în cazul în care pacientul o solicită din diverse cauze.

Analize de sânge necesare pentru anestezia generală în stomatologie sunt: hemoleucograma, timpii de sângerare, glicemia, uree, creatinină, sodiu, potasiu. Pot exista şi alte analize necesare, dacă medicul anestezist consideră acest lucru. Cu o zi înaintea intervenţie este necesar un consult pre-anestezic cu medicul specialist anestezist.

„Atunci se vor primi şi indicaţiile generale  - repaus alimentar cu 8 ore înainte de intervenţie şi se va înceta consumarea unor medicamente care pot influenţa anestezia.“

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite