Ce putem învăţa de la căpuşe despre cheagurile de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saliva de căpuşă, sursă de inspiraţie pentru viitoarele medicamente anticoagulante
Saliva de căpuşă, sursă de inspiraţie pentru viitoarele medicamente anticoagulante

Despre căpuşe se ştie mai ales că sunt purtători ai unor boli infecţioase grave, precum virusul West Nile, dar se pare că insectele ar putea, într-un fel, să ne protejeze de bolile de inimă.

„Căpuşele sunt nişte insecte fascinante, deoarece au nevoie de anumite instrumente pentru a ne controla sistemul imunitar“, arată Tim Schujit, de la Universitatea din Amsterdam, autorul unui studiu publicat în jurnalul „Circulation“, citat de revista „Time“.

„Se hrănesc lent şi au nevoie de aproape o săptămână pentru a consuma sângele“, explică el.

Acest proces este, de altfel, cel care a intrigat cercetătorii şi a condus la descoperirea actuală. Astfel, pentru a-şi asigura fluxul de sânge necesar, căpuşele muşcă gazda, injectând o proteină care împiedică sângele acesteia să se coaguleze, reacţie naturală a organismului în astfel de cazuri.

Studiind compoziţia salivei căpuşelor, Schujit şi colegii săi au aflat ceva nou despre acest proces, care s-ar putea dovedi util în cazul oamenilor. Saliva căpuşei blochează doi factori care determină coagularea sângelui, factorul V şi factorul X. Când aceşti doi factori sunt blocaţi, sfârşesc prin a genera un alt compus, TIX-5, despre care cercetătorii nu ştiau nimic până acum şi care are, de fapt, rolul de a împiedica formarea cheagurilor de sânge. 

Acum, oamenii de ştiinţă au descoperit că sistemul nostru de coagulare funcţionează într-un mod cu totul diferit de cum se credea anterior, fapt care ar putea duce la crearea unor noi medicamente împotriva formării cheagurilor de sânge.

 Ar fi, după cum spune Schujit, „un medicament anticoagulant cu mai puţine efecte adverse decât anticoagulantele actuale“, iar pentru asta „le-am putea mulţumi căpuşelor“. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite