Ce probleme poate da chirurgia obezităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul unui exces ponderal major, operaţiile de reducere a volumului stomacului elimină 50-90% din kilogramele în plus. Controalele medicale regulate, la una, trei, şase şi apoi la 12 luni postoperator sunt necesare pentru monitorizarea efectelor secundare şi a eventualelor complicaţii.

În prezent, există mai multe metode moderne de modificare a volumului stomacului prin intervenţii minim invazive. Astfel, pentru a reduce capacitatea stomacului de a primi hrană se poate introduce un balon gastric prin metode endoscopice. De asemenea, o altă tehnică este de implantare laparoscopică a unui inel de silicon pentru strangularea stomacului („gastric banding"). Deşi este o metodă mai veche şi mai complexă, bypass-ul gastric este cea mai eficientă metodă bariatrică şi tratează 75% din pacienţii obezi din întreaga lume.  Iar cea mai nouă astfel de intervenţie este „gastric sleeve", care presupune îndepărtarea porţiunii laterale a stomacului. Printre cele mai comune efecte secundare ale chirurgiei obezităţii se numără căderea părului, uscarea sau descuamarea pielii, diminuarea capacităţii de concentrare, irascibilitatea şi contracţiile musculare necontrolate.

Efectele secundare dispar după un timp

„Majoritatea acestor efecte secundare sunt tranzitorii şi uşor de compensat prin medicaţie sau prin dieta specifică. În plus, aceste reacţii determinate de chirurgia obezităţii sunt minore în comparaţie cu beneficiul enorm pe care îl induce persoanelor operate, prin dispariţia adipozităţii, mai ales a celei viscerale (din jurul organelor interne)", precizează medicul chirurg Cătălin Copăescu, specializat în chirurgie bariatrică, director al Centrului de Excelenţă în Chirurgia Obezităţii.De asemenea, un alt efect secundar al chirurgiei bariatrice îl reprezintă excesul tegumentar. Însă şi această problemă poate fi combătută, după caz, prin masaje, electrostimulare sau prin chirurgie estetică.

Pot apărea complicaţii operatorii

Persoanele obeze, de cele mai multe ori, suferă de afecţiuni precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, dislipidemia, insuficienţa respiratorie, cardiacă sau renală. Toate aceste boli conexe fac intervenţia chirurgicală una dificilă, cu risc de complicaţii anestezico-chirurgicale. „Sunt astăzi stabilite protocoale prin care, preoperator, persoanele obeze sunt investigate, diagnosticate şi tratate, pentru ca riscul de apariţie a complicaţiilor intraoperatorii sau postoperatorii să fie minime. Printre acestea se pot număra infarctul, insuficienţa respiratorie, accidentele vasculare sau embolice, infecţiile sau sângerările", explică medicul Cătălin Copăescu. Pentru a reduce riscul de complicaţii, specialiştii de la nivel mondial recomandă ca operaţiile ce ţin de chirurgia obezităţii să fie realizate în Centre de Excelenţă, acreditate de forurile internaţionale de drept, oferind astfel pacienţilor o rată de siguranţă operatorie care poate fi comparată cu cea a extragerii veziculei biliare (colecistectomie laparoscopică).

Complicaţii pot apărea şi la un timp după intervenţia bariatrică. Astfel, unele persoane se pot confrunta cu gastrite, ulceraţii la nivelul stomacului ori intestinului, mai ales în cazul fumătorilor. Tratamentul în aceste cazuri este doar medicamentos.

Schimbarea stilului de viaţă, o necesitate

Respectarea indicaţiilor medicale de dietă şi de tratament reprezintă o recomandare absolută în primele 3-4 săptămâni după intervenţie, atrage atenţia specialistul. Ulterior, stilul de viaţă al persoanei care a suferit o operaţie bariatrică trebuie schimbat pe o perioadă nedeterminată. „Se impune, în funcţie de tipul intervenţiei, o alimentaţie bazată în principal pe proteine, cu limitarea aportului de glucide şi de grăsimi, respectând numărul şi orele meselor principale şi evitând abuzurile alimentare şi de alcool. Nu în ultimul rând, se impune respectarea controalelor postoperatorii", recomandă medicul Cătălin Copăescu.

"Trebuie subliniat faptul că operaţiile bariatrice nu determină îmbolnăviri, cancere sau stări invalidante."
Cătălin Copăescu medic chirurg

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite