Ce nu ştiai despre colagen

Ce nu ştiai despre colagen

Cremele care stimulează producţia de colagen sunt eficiente în a preveni apariţia ridurilor

Este o proteină prezentă în ţesutul conjunctiv, dar, pe măsură ce îmbătrânim, corpul o produce în cantităţi din ce în ce mai mici. În timp ce deficitul de colagen favorizează ridarea tenului şi scade flexibilitatea tendoanelor, excesul este asociat cu o boală gravă, numită sclerodermie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pielea este în proporţie de 80% constituită din colagen, dar întregul nostru organism conţine acest tip de proteină care susţine ţesuturile şi organele, oferindu-le în acelaşi timp elasticitate. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, o parte din colagen se deteriorează, iar corpul nu-l mai sintetizează într-o cantitate suficient de mare. Acest fenomen se observă cel mai bine la suprafaţa pielii: apar ridurile fine, apoi ridurile de expresie, urmează petele „de bătrâneţe" şi, în timp, se formează şi ridurile profunde.

Şi în interiorul organismului, scăderea producţiei de colagen reduce abilitatea de a ne mişca. Aceasta deoarece tendoanele şi ligamentele se rigidizează. De asemenea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, venele, arterele şi plămânii îşi pierd din elasticitate, deoarece şi în structura lor există fibre de colagen.

Soarele şi dulciurile îl distrug

Potrivit specialiştilor, schimbările hormonale, expunerea la razele ultraviolete şi radicalii liberi sunt duşmanii colagenului. Dar, în egală măsură, şi reziduurile rămase în organism după digestia zahărului au un efect nociv asupra colagenului din ţesuturi, grăbindu-i deteriorarea. Prin urmare, limitarea consumului de dulciuri ajută şi la conservarea colagenului, deci asigură un aspect mai tânăr şi mai proaspăt.

Coenzima Q10 îi stimulează sinteza

Pentru a echilibra nivelul de colagen din piele şi pentru a preveni apariţia ridurilor au fost create cremele cu colagen. Totuşi, studiile au demonstrat că aceste produse nu împiedică apariţia ridurilor.
„Dacă respectiva cremă va conţine molecule de colagen de provenienţă animală, nu va fi o cremă eficientă antirid, deoarece aceste molecule sunt prea mari pentru a străbate membranele celulare ale pielii", explică medicul dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Potrivit specialistului, cremele recomandate sunt cele care stimulează pielea să producă această substanţă şi numai acestea au efecte antiaging.

„Un ingredient din creme care stimulează producţia de colagen este coenzima Q10", mai spune medicul dermatolog. O altă variantă este injectarea colagenului în piele pentru a umple ridurile. Aceste injecţii se fac doar de către medicul estetician sau de către dermatolog.

Excesul produce o boală gravă

Atunci când organismul este  sănătos, sinteza de colagen devine mai lentă după 25 de ani. În anumite cazuri însă, se întâmplă exact invers: producţia de colagen se intensifică după această vârstă, rigidizând pielea şi organele, deteriorând sistemul circulator şi punând viaţa în pericol. Boala are două forme diferite de manifestare. Forma localizată afectează pielea, ţesutul conjunctiv şi muscular de sub piele şi nu progresează niciodată spre organele interne. A doua formă se manifestă iniţial tot la nivelul dermului, dar ajunge şi la nivelul organelor interne.

„Apar modificări importante, vizibile la nivelul tegumentului, care-şi pierde elasticitatea, şi afectări importante şi severe ale organelor interne: plămâni, inimă, rinichi, tub digestiv", spune profesorul doctor Ruxandra Ionescu, reumatolog la Spitalul „Sf. Maria" din Capitală.

"Un ingredient din creme care stimulează producţia de colagen este coenzima Q10."
Dr. Oana Clătici Spitalul Universitar  de Urgenţă Bucureşti

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: