Ce nu poţi să pui în bagajul de avion, fiindcă afectează sănătatea publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care aduc în bagaje produse din carne sau lactate riscă amenzi de câteva sute de euro FOTO: Shutterstock
Persoanele care aduc în bagaje produse din carne sau lactate riscă amenzi de câteva sute de euro FOTO: Shutterstock

Pentru a reduce la minimum nivelul de bacterii şi de virusuri pe care le importă în destinaţiile de vacanţă persoanele care călătoresc cu avionul, Uniunea Europeană atrage atenţia cu privire la alimentele pe care le putem aduce cu noi în bagaje.


Un banal mezel adus într-o ţară europeană poate reintroduce pe pământ european maladii eradicate, subliniază „Le Figaro“. De altfel, dacă la controalele de rutină se constată astfel de ilegalităţi, călătorii riscă amenzi usturătoare, atrag atenţia autorităţile europene înaintea marilor vacanţe de vară.

Astfel, este strict interzis să introduci în Uniunea Europeană chiar şi un singur gram de carne (sunt incluse şi mezelurile) sau de produse lactate (lapte, brânză, iaurt etc.). „Găsim, de exemplu, carne afumată provenind din Africa în care muştele şi-au depus ouă şi care ajung pe teritoriu european în bagajele călătorilor şi apoi sunt servite în restaurante“, a explicat pentru „Le Figaro“ Philippe Allonneau, inspector al vămii din aeroportul Orly, Franţa. „Suntem foarte atenţi, în special, la dimensiunea bagajelor, la tipul genţii. Un alt semnal de alarmă care ne atrage atenţia imediat este, bineînţeles, mirosul pestilenţial“, completează el.

Pasagerii care aduc astfel de produse pe teritoriul european riscă amenzi de câteva sute de euro, în funcţie de greutatea mărfii. „Ni s-a întâmplat, de exemplu, ca unele persoane să aducă în Franţa carne de maimuţă, care este extrem de periculoasă, pentru că poate conţine virusul Ebola, responsabil de febra hemoragică“, a precizat Alain Guignard, veterinar al direcţiei de protecţiei populaţiei din Val-de-Marne.

Care sunt pericolele

În general, produsele din carne sau din lapte crud pot aduce în Europa maladii eradicate, cum sunt febra aftoasă (boală infecţioasă de natură virală foarte contagioasă) şi pesta porcină, potrivit lui Loïc Evain, directorul adjunct al Direcţiei generale pentru alimentaţie, responsabil cu problemele sanitare europene şi internaţionale.

Contaminarea se poate face foarte rapid şi fără intenţii rele, spun specialiştii. De exemplu, un călător aduce într-o ţară europeană o bucată de jambon purtătoare de pestă porcină. El merge la picnic cu familia, unde profită de delicatesa importată şi aruncă resturile în iarbă. Un porc mistreţ mănâncă resturile, contractează pesta şi o transmite mai departe.

Ce produse poţi lua cu avionul

Fructele, plantele, peştele şi laptele pentru copii sunt permise în călătoriile cu avionul, dar numai în cantităţi reduse şi respectând anumite condiţii. Şi acestea prezintă un posibil pericol: importarea unor dăunători, cum sunt muştele de fructe. Acesta este motivul pentru care este interzis să ai asupra ta seminţe de orice tip: ele pot conţine un nou parazit care să se multiplice în culturi.

Citeşte şi:

Ce rol joacă diferenţele culturale în cazul prăbuşirii unui avion

Prăbuşirea avionului Boeing 777 al companiei Asiana Airlines, la aterizarea pe aeroportul San Francisco, nu este un caz izolat. Scriitorul Malcolm Gladwell vorbeşte despre rolul pe care îl are moştenirea culturală în cazul prăbuşirii unor avioane coreene precum Avianca 052 şi Korean Air Flight.

Mărturii din zborul 214: „A fost suprarealist. Avionul s-a apropiat la o distanţă prea mică de pistă“

Avionul Asiana Airlines prăbuşit la aterizare pe aeroportul din San Francisco, noaptea trecută, a oferit lumii imagini dramatice. Doi pasageri au decedat, iar ceilalţi au supravieţuit prin minune.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite