Ce neplăceri pot crea bijuteriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai frecvente probleme care pot apărea prin purtarea lor sunt alergiile cauzate de nichel, prezent chiar şi în podoabele de aur. În compoziţia bijuteriilor ieftine poate exista cadmiu. Acest metal este toxic, mai ales în situaţia în care un copil bagă în gură sau înghite accidental un astfel de accesoriu.  

Nichelul este metalul care provoacă cele mai multe reacţii alergice. Persoanele care au o predispoziţie alergică se confruntă cu erupţii (denumite medical dermatite de contact) de culoare roşie, însoţite de prurit, pe zona de piele care a fost în contact cu bijuteria ce conţine acest metal. Pot apărea şi băşici care se infectează dacă persoana afectată se scarpină sau nu are o igienă adecvată. Nichelul se găseşte în compoziţia bijuteriilor, de multe ori inclusiv în a celor din aur şi din argint, dar şi în cea a fermoarelor, a curelelor metalice de ceas, a cataramelor, a nasturilor de metal şi chiar în structura carcasei telefoanelor mobile.

„Multe persoane cred că sunt alergice la aur, dar, în realitate, erupţia cutanată este întotdeauna cauzată de faptul că bijutierii folosesc nichelul ca aliaj, în cantităţi mai mari la bijuteriile din aur cu mai puţin de 18 karate. Nu există alergie la aur. În ceea ce priveşte argintul, cel autentic, marcat 925, nu conţine nichel", spune medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Un alt metal care poate provoca alergii, deşi mult mai rar decât nichelul, este cromul.

Piercingul, risc de infecţii

Bijuteriile aplicate prin piercing pot crea multe neplăceri dacă metalul din care sunt fabricate este altul decât titanul, oţelul, argintul veritabil sau aurul. „Este foarte important ca, atunci când decidem să ne facem un piercing, să alegem o bijuterie de calitate. Altfel, ne expunem riscului de a dezvolta infecţii dureroase, care necesită tratamente cu antibiotic, aplicate local sau chiar general", atenţionează medicul Oana Clătici. Aceeaşi recomandare este valabilă şi pentru nou-născuţii cărora li se pun cercei.

Cadmiul este toxic

Toxicologii americani atrăgeau atenţia, în luma martie a acestui an, că multe dintre bijuteriile ieftine, în special cele fabricate în China, conţin cadmiu. Acest metal, ieftin şi strălucitor, este toxic chiar şi în doze mici pentru copiii care bagă în gură sau înghit bijuteriile care-l conţin. El se acumulează în corp pe parcursul vieţii şi poate afecta ficatul, rinichii şi oasele, fiind încadrat în categoria substanţelor cancerigene. Din cele 92 de bijuterii cu cadmiu pe care le-au analizat toxicologii de la Spitalul „Hartford" din SUA, două ar expune copiii la o doză de 100 de ori mai mare decât cea stabilită ca limită maximă. Iar dacă bijuteria cu cadmiu este zgâriată sau ruptă, cum se întâmplă deseori atunci când copiii se joacă cu ea, expunerea este de 30 de ori mai mare, atenţionează specialiştii americani.

„Sistemul digestiv al copiilor absoarbe cadmiul în concentraţie mai mare decât cel al adulţilor, aşa încât expunerea la acest metal este cu atât mai riscantă pentru ei", spune profesorul de chimie Jeff Weidenhamer, coordonatorul studiului american. El recomandă să alegem cu mare atenţie nu doar bijuteriile pentru copii, ci şi pe ale noastre, deoarece ei pot avea acces la ele. Din păcate, aspectul podoabelor nu ne ajută să identificăm acest metal în compoziţia lor, aşa încât preţul şi calitatea magazinului sunt singurele metode prin care putem deosebi o bijuterie de calitate de una periculoasă pentru sănătate.

Metale inofensive pentru alergici

Puteţi purta bijuterii chiar dacă aveţi alergie la nichel, dar cu condiţia de a vă informa în legătură cu compoziţia lor. Metalele care nu provoacă erupţii alergice sunt argintul veritabil (pur în proporţie de 92,5%, restul fiind, de regulă, cupru, care nu provoacă alergii), titanul, platina, aurul cu peste 18 karate şi miobiul. Evitaţi să cumpăraţi bijuterii dacă nu au etichetă sau dacă vânzătorul nu vă poate oferi informaţii privind metalele din care sunt confecţionate. Alternativa sunt bijuteriile din plastic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite