Ce medicamente fac rău rinichilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele antibiotice (aminoglicozidele) pot duce la apariţia insuficienţei renale
Unele antibiotice (aminoglicozidele) pot duce la apariţia insuficienţei renale

Obişnuim adesea să luăm medicamente indiferent de afecţiunea de care suferim. Dar oare ştim ce pericole se ascund în spatele pastilelor? Multe dintre acestea pot afecta rinichii, fără să ne dăm seama.

Printre medicamentele care dăunează rinichilor se numără antiinflamatoarele nesteroidiene. Ibuprofenul, diclofenacul, piroxicamul sau naproxenul sunt deosebit de nocive pentru rinichi.

„Acestea sunt folosite frecvent pentru tratamentul febrei şi a durerilor musculo-scheletale. Alterarea fluxului sangvin renal stă la baza afectării renale, din fericire nu atât de frecvent întâlnită. O incidenţă crescută se observă totuşi în anumite condiţii, cum ar fi deshidratările (de exemplu, din diareea acută!) sau insuficienţa cardiacă congestivă. Folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene în sarcină poate fi chiar implicată în afectarea ulterioară a rinichilor fătului“, precizează medicul Ovidiu Constantin Limoncu.

Nu lua diuretice la întâmplare!

Acestea sunt folosite pentru eliminarea excesului de apă şi de sare. Diureticele sunt necesare în anumite boli de inimă sau de rinichi, dar pot fi periculoase atunci când sunt utilizate pentru a scăpa de kilogramele în plus, fără supraveghere medicală.

Acestea provoacă deshidratare şi hipokaliemie (scăderea nivelului de potasiu din sânge), ce duc, în cele din urmă, la formarea unor leziuni renale.

Sfatul Click! Sănătate: Laxativele, folosite pentru a scăpa de kilogramele în plus, pot dăuna rinichilor. Prin urmare, nu lua aceste medicamente, fără consultul şi monitorizarea de către medic.

Antibioticele pot cauza boli renale

Unele antibiotice (aminoglicozidele) pot duce la insuficienţă renală. Aceste medicamente „pe lângă afectarea auzului, au un potenţial nefrotoxic dovedit (până la 20% toxicitate renală)“, precizează medicul Ovidiu Constantin Limoncu. Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratarea infecţiilor grave, inclusiv cele urinare.

Află mai multe pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite