«Ce medicamente cresc fertilitatea?»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
«Ce medicamente cresc fertilitatea?»
«Ce medicamente cresc fertilitatea?»

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

De doi ani, eu şi soţia mea încercăm să avem un copil, dar dorinţa noastră a rămas neîmplinită până acum. Am consultat un medic şi, la recomandarea lui, am făcut un test al spermei în urma căruia a reieşit că am un număr redus de spermatozoizi.

Totuşi, medicul mi-a spus că această problemă se poate remedia cu un tratament adecvat, dar că dumnealui nu este în măsură să îmi recomande o astfel de terapie. Nu ştiu ce să mai fac şi de aceea am apelat la ajutorul dvs. Îmi puteţi recomanda un tratament pentru creşterea numărului de spermatozoizi?  Valeanu Florin, Constanţa


image

Dr. Alexandra Crişan


medic primar
obstetrică-ginecologie
Spitalul Clinic Filantropia



Înainte de a face orice tratament, trebuie să cunoaşteţi cauza oligospermiei. Pentru aceasta, este necesar să efectuaţi câteva analize, cum ar fi nivelul FSH, LH şi cel al testosteronului. De asemenea, vă recomand un consult la medicul specialist urolog, pentru a exclude cauzele organice ale oligospermiei.

Dacă rezultatele analizelor se încadrează în limite normale, mai puteţi face câteva investigaţii genetice şi, în final, o biopsie testiculară. Trebuie menţionat că există şi câteva infecţii care trebuie excluse şi pentru aceasta trebuie să faceţi testele pentru chlamydia, mycoplasma, ureaplasma şi spermocultura. În funcţie de rezultatele acestor investigaţii, medicul vă poate prescrie cel mai potrivit tratament pentru dvs.

«Cum îmi pot creşte rezistenţa la efort?»

image

Sunt o persoană activă şi îmi place să fac diverse sporturi, mai ales înot şi tenis. De asemenea, încerc să mănânc cât mai sănătos posibil. În ultima vreme, rezistenţa fizică a început să îmi scadă. Obosesc mult mai repede şi nu mai pot să aloc acelaşi timp activităţii fizice ca înainte. Recent am împlinit 35 de ani. S

ă fie oare din cauza vârstei sau greşesc cu ceva în modul meu de alimentaţie? Menţionez că am făcut recent analizele medicale, iar rezultatele sunt bune. Ce ar trebui să mănânc pentru a‑mi redobândi energia şi pentru a creşte rezistenţa organismului? Claudiu, Vâlcea



Livia Nena
biolog nutriţionist


Persoanele care depun efort fizic intens au nevoie de un aport crescut de hidraţi de carbon şi de proteine. Hidraţii de carbon pot fi cu asimilare lentă (de exemplu, cerealele integrale), aceştia asigurând un echilibru glicemic de lungă durată.

De asemenea, carbohidraţii pot fi cu asimilare rapidă, aceştia fiind recomandaţi mai ales înaintea unui efort fizic considerabil. Foarte importante sunt şi proteinele, deoarece acestea asigură dezvoltarea şi menţinerea masei musculare la un nivel optim de sănătate. Proteinele trebuie să fie de calitate, neînsoţite de grăsimi. Trebuie să vă suplimentaţi dieta cu fructe şi cu legume bogate în vitamina C, în vitamina E, precum şi cu alimente bogate în calciu şi în magneziu.

«Incontinenţa urinară se poate trata?»

O persoană foarte dragă mie, în vârstă de 23 de ani, a fost diagnosticată în copilărie cu incontinenţă urinară. Nu cred că a urmat un tratament medicamentos foarte precis, dar cert este că încă nu s-a vindecat de această boală. Mă doare foarte mult să o văd suferind din această cauză, mai ales că este o tânără foarte frumoasă şi deşteaptă.

Tocmai a luat licenţa de inginer cu notă foarte mare şi acum începe şi cursurile de masterat. De ce credeţi că afecţiunea nu se vindecă? Se mai poate face ceva? Ce analize medicale şi ce tratament ar trebui să urmeze? Ioana, Timişoara

image
image

Prof. dr. Petrişor Geavlete


medic primar urologie
Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Bucureşti


Incontinenţa urinară poate avea diverse cauze. Printre acestea se numără şi infecţiile urinare, inflamaţia vaginului, funcţionarea deficitară a vezicii, prolapsul vaginal, îngustarea uretrei, anumite boli neurologice. De asemenea, ar putea fi vorba de o obstrucţie a căilor urinare cauzată de o tumoare localizată pe tractul urinar sau de calculii renali, iar cauzele nu se opresc aici.

Identificarea acestor factori este absolut necesară pentru a putea stabili un tratament corect. În acest caz, este nevoie de o explorare urodinamică completă, ce include şi măsurarea volumului urinar rezidual după micţiune. În concluzie, este absolut necesar consultul unui medic specialist urolog. Tratamentul poate fi medicametos sau pot fi recomandate alte metode, de tipul exerciţiilor Kegel.

«Sufăr de lupus eritematos»

Am 24 de ani şi am fost diagnosticată cu lupus eritematos cronic, după ce, vreme de mai bine de un an, dermatologul meu a încercat să trateze cu laser un aşa-zis angiom apărut pe nas. În timpul tratamentului, perioadele în care rana se agrava oscilau cu perioade în care pielea se regenera.

Îmi este teamă ca boala să nu progreseze şi să apară şi alte leziuni. Ce trebuie să fac în continuare? Din punct de vedere estetic, există vreo procedură prin care să scap de semnul de pe nas? Am renunţat la şedinţele de terapie cu laser, întrucât îmi făceau mai mult rău.  Ramona Necula, Bucureşti


image

Prof. dr. Anca Zbranca


medic specialist dermatolog

Este esenţial ca diagnosticul de lupus să fie susţinut de examenul anatomo-patologic. Dacă biopsia este interpretată de un anatomopatolog care vă spune că suferiţi de lupus, sub nicio formă nu mai urmaţi terapia cu laser YPL, deoarece colagenozele sunt o contraindicaţie majoră la terapia laser.

Protecţia solară este obligatorie, iar tratamentul trebuie stabilit de un medic dermatolog în funcţie de titrul anticorpilor şi de rezultatul acestei biopsii. Vă sfătuiesc să vă consultaţi cu doamna doctor Diana Plăcintescu sau cu doamna doctor Leventer de la Clinica Dermastyle.

image

«Am menstruaţie doar câteva ore pe lună»



Am 41 de ani şi am două probleme care mă frământă. Prima dintre ele este că, în cazul meu, ciclul menstrual durează doar câteva ore în fiecare lună. Nu a fost întotdeauna astfel, ci totul a început în urmă cu aproximativ un an.

Cărui medic ar trebui să mă adresez? Ce analize ar trebui să fac? Cea de-a doua problemă este că sufăr de hepatita C şi aş vrea să fac un implant dentar. Este recomandată o astfel de procedură în cazul meu?  Angela, Sibiu

image

Dr. Radu Leon George


medic de familie,
competenţă
în fiziokinetoterapie


Sfatul meu estesă mergeţi în primul rând la un medic specialist ginecolog. În urma consultului, acesta va decide dacă este cazul să vă adresaţi şi unui medic endocrinolog. Probabil va fi nevoie să faceţi o serie de analize sanguine prin care să fie măsurat nivelul de hormoni.

Însă sfera acestor investigaţii este destul de vastă şi nu pot să vă recomand un set de analize fără un consult în prealabil. În ceea ce priveşte cea de-a doua problemă a dvs., puteţi face implantul dentar fără probleme. Însă trebuie să menţionaţi medicului chirurg care va face procedura despre prezenţa acestei afecţiuni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite