Ce este masajul terapeutic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când spui masaj, te gândeşti automat la relaxare. Adevărat, însă această terapie alternativă mai aduce şi alte beneficii organismului, cum sunt cele pentru imunitate, tensiune, tonus muscular şi circulaţia sangvină.

Masajul terapeutic este o soluţie alternativă indicată în multe probleme de sănătate. Înainte de a se recurge la această terapie, specialiştii au în vedere tipul afecţiunii de care suferă pacientul şi de ceea ce se doreşte să se obţină în urma efectuării şedinţelor de masaj: efecte benefice pe termen scurt (spre exemplu, reducerea inflamaţiei sau a durerii) sau pe termen lung, ca terapie adjuvantă, folosită în asociere cu alte proceduri terapeutice (kinetoterapie, fizioterapie, acupunctură sau reflexoterapie).

Kinetoterapeutul Gelu Cosma, de la clinica de kinetoterapie şi fizioterapie Kinetic Sport & Medicine, ne spune în ce constă această procedură medicală.

În primă fază se folosesc saci cu argilă sau gel

În primul rând, este important ca pacientul să fie foarte relaxat, înainte de efectuarea propriu-zisă a masajului terapeutic.

Apoi, se pot aplica hot-pack-uri (saci cu argilă sau gel), încălziţi la o temperatură de 65°C, având ca efect pregătirea ţesutului pentru masaj, inducând un efect termoterapeutic. Încă de la primele şedinţe, durerea se reduce considerabil, pacientul recăpătându-şi treptat libertatea de mişcare.

Presupunctura, o tehnică importantă de masaj

Masajul terapeutic are rolul de a îmbunătăţi capacitatea funcţională şi motorie a organismului, favorizând recuperarea. Pentru a obţine efectele dorite, kinetoterapeuţii utilizează diferite tehnici precum masajul profund sau „deep tissue“, presupunctura sau terapia „trigger point“ (constă în masarea şi presarea unor puncte ale anumitor tegumente) şi stretching-ul (exerciţii de întindere).

Citeşte continuarea materialului pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite