Ce se întâmplă în creierul pacienţilor în comă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi descoperiri ar putea face lumină în misterul conştiinţei FOTO Shutterstock
Noi descoperiri ar putea face lumină în misterul conştiinţei FOTO Shutterstock

Ce se întâmplă în capul celor aflaţi în comă este, de multă vreme, un mister. Acum, un nou studiu arată că la pacienţii inconştienţi conexiunile creierului se reorganizează aproape complet, descoperire ce ar putea face lumină în misterul conştiinţei.

Spre deosebire de voluntarii sănătoşi care au participat la acest studiu, centrii nervoşi cu trafic intens ai pacienţilor în comă sunt întunecaţi, dar alte zone mai „liniştite“ sunt trezite la viaţă. „Conştiinţa poate depinde de localizarea anatomică a acestor centri nervoşi în reţeaua creierului omenesc“, spune co-autorul studiului, Sophie Achard. 

„Descoperirile au câteva implicaţii serioase“, spune omul de ştiinţă Olaf Sporns de la Universitatea din Indiana, SUA. „Ne dă ceva de care să ne agăţăm în ceea ce priveşte diferenţa dintre o conştiinţa sănătoasă şi lipsa acesteia“, spune Sporns pentru LiveScience.

Pe viitor, cercetarea ar putea ajuta doctorii să determine care pacienţi aflaţi în comă au şanse mai mari să îşi revină, pe baza activităţii în aceste regiuni de trafic intens în creier. Studiul ar putea chiar să sugereze feluri de a stimula creierul pacienţilor pentru a-şi îmbunătăţi şansele de a ieşi din comă.

Misterul conştiinţei

Oamenii de ştiinţă încă nu înţeleg cum funcţionează conştiinţa umană, dar starea de veghe, coma parţială, ar putea veni în ajutorul lor. Cercetările anterioare au descoperit faptul că o persoană aflată în comă este mai degrabă într-o stare de anestezie decât una adormită. Alte studii au aflat că pacienţii în stare vegetativă sau care sunt semi-conştienţi au o activitate cerebrală complet diferită. Dar este greu de găsit diferenţe semnificative în funcţionarea creierului la pacienţii sănătoşi şi la cei care şi-au pierdut cunoştinţa. 

Achard şi colegii săi au scanat prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI) 17 pacienţi care erau în comă, la câteva zile după ce suferiseră un stop cardiac, şi au comparat rezultatele cu cele obţinute de la 20 de voluntari sănătoşi. Anumiţi pacienţi, al căror creier nu mai fusese oxigenat timp de 30-40 de minute din cauza unui accident, şi-au revenit în cele din urmă, dar mai bine de jumătate dintre ei au decedat. 

Echipa de cercetători a urmărit schimbări în fluxul sanguin (un indicator al activităţii cerebrale) în 417 regiuni cerebrale. La pacienţii sănătoşi, aproximativ 40 de regiuni cerebrale s-au activat în acelaşi timp cu alte părţi ale creierului. Dar la pacienţii în comă, mulţi dintre aceşti centri erau întunecaţi. 

Aceste noduri centrale ale activităţii cerebrale e posibil să fie cheia conştiinţei“, a mărturisit Achard pentru LiveScience. Datorită faptului că ele sunt responsabile pentru atât de mult trafic cerebral, au nevoie şi de mai mult oxigen, astfel încât pot fi şi mai vulnerabile la pierderea lui, specifică autorii studiului. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite