Ce este fibroadenomul mamar

Ce este fibroadenomul mamar

Fibroadenoamele complexe sau multiple prezintă un mic risc de malignizare.

Prezent la aproximativ 10% din femei, fibroadeonomul mamar apare, în cele mai multe situaţii, înaintea împlinirii vârstei de 40 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tumoră benignă alcătuită din ţesut mamar fibros şi glandular, fibroadenomul mamar nu are cauze cunoscute. Totuşi, pare a fi influenţat de cantitatea de estrogeni, întrucât cea mai mare incidenţă a lor este în perioada reproductivă, scăzând la menopauză, când cantitatea acestor hormoni scade semnificativ. Poate apărea la unul sau la ambii sâni (în aproape 20% din cazuri). Fibroadenoamele complexe sau multiple prezintă un mic risc de malignizare. 

Se poate simţi la palpare

Fibroadenomul poate dispărea spontan sau se opreşte din creştere după ce a atins 3 cm. Fibroadenomul mamar se poate detecta la ecografie, precum şi în timpul palpării sânilor. În acest ultim caz, se resimte ca o masă rotund-ovală, mobilă şi delimitată foarte bine, apărută mai ales în partea superioară a sânului, spre exterior. Înainte de menstruaţie, tumoarea poate deveni mai fermă sau îşi măreşte dimensiunea, din cauza modificărilor hormonale.

La femeile cu vârsta sub 40 de ani, este indicată ecografia ca metodă de diagnosticare, iar după această vârstă se recomandă mamografia. Când există suspiciuni în legătură cu formaţiunea tumorală, se recomandă biopsia.

Află pe clicksanatate.ro când este nevoie să fie operat fibroadenomul mamar!

Leacuri pentru alungarea durerilor de cap

Cum să îţi menţii sănătatea dinţilor

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: