Ce favorizează cancerul colorectal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frecvenţa acestei boli s-a dublat în România în ultimele două decenii, iar cauza este în mare parte dieta occidentală, săracă în fibre şi bogată în grăsimi.

În topul celor mai frecvente forme de cancer, cel colorectal se situează pe locul al treilea, atât în rândul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor. Bagajul genetic ne  influenţează riscul de a dezvolta boala. La fel şi vârsta. Peste 90% din aceste cancere apar după 50 de ani.
Pe lângă aceşti factori de risc, există alţii care ţin de stilul nostru de viaţă şi care pot fi modificaţi. 

Aportul redus de fibre

Dintre factorii de stil de viaţă care ne influenţează riscul de boală, dieta joacă un rol major. „În ultimii 15-20 de ani, incidenţa cancerului de colon s-a dublat în România, în mare parte pentru că şi la noi a pătruns dieta occidentală, bogată în grăsimi şi săracă în fibre alimentare", spune prof. dr. Carol Stanciu, medic primar gastroenterolog la Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi.

Fibrele accelerează tranzitul intestinal, ceea ce reduce timpul de contact al substanţelor toxice cu pereţii intestinali. Un factor de risc pentru cancerul colorectal este şi carnea roşie (porc, vită, oaie). Grăsimile saturate conţinute de ea perturbă echilibrul hormonal, iar mecanismul apariţiei cancerului colorectal este unul hormonal.

Şi persoanele care au un indice de masă corporală (raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii) de 30 sau mai mare sunt mai expuse riscului de cancer colorectal. Leptina, un hormon secretat de ţesutul gras, poate favoriza formarea celulelor canceroase. De altfel, „epidemia" de obezitate este motivul pentru care se preconizează că frecvenţa cancerului colorectal va creşte cu circa 50% în următorii 30 de ani. 

Fumatul şi alcoolul

Substanţele toxice din fumul de ţigară favorizează apariţia celulelor canceroase în organism, inclusiv la nivelul colonului şi rectului.
O persoană care a fumat peste 40 de ani are un risc cu 30-50% mai mare de a dezvolta cancer colorectal, comparativ cu un nefumător, au calculat specialiştii Asociaţiei Americane pentru Studiul Cancerului. Expuşi acestei maladii sunt şi consumatorii de alcool, care pot avea un risc de cancer de colon cu peste 50% mai mare dacă beau excesiv.

Infecţia cu bacteria care produce ulcer

Studiile mai recente au semnalat o asociere indirectă între cancerul colorectal şi Helicobacter pylori. Ea favorizează formarea polipilor colonici, au observat specialiştii Universităţii „Howard" din Washington, SUA. „Aproximativ 90% din cancerele colorectale îşi au originea în polipi care se malignizează", spune prof. dr. Carol Stanciu. Studiul american a inclus însă doar afro-americani, aşa încât, cel puţin deocamdată, nu putem extrapola această asociere la populaţia generală.

Carenţele de vitamine

Calciul este necesar nu doar pentru sănătatea oaselor, ci şi pentru cea a colonului. Se pare că, în lipsa acestui mineral, riscul de a dezvolta polipi colorectali este mai mare, el având un rol protector. Mai expuse riscului de cancer colorectal sunt şi persoanele care au carenţe de
vitamina D.

Şi înălţimea poate influenţa riscul

Un studiu prezentat în vara anului trecut de cercetătorii Universităţii Oxford semnala o asociere între înălţimea unei persoane şi zece forme de cancer: de colon, rectal, de sân, de endometru (mucoasa care tapetează uterul), de rinichi, melanom, ovarian, limfom Hodgkin, limfom non-Hodgkin şi leucemie. Hormonii care controlează creşterea sunt implicaţi în mecanismul de apariţie a acestor maladii, au explicat specialiştii. Pentru fiecare 10 cm peste înălţimea de 1,52 m, riscul de a dezvolta cancer creşte cu 16%, se arată în studiul publicat in revista medicală „The Lancet".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite