Ce factori favorizează cancerul de col

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, cinci femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, iar alte opt sunt diagnosticate cu această boală. Netratarea leziunilor care apar la nivelul colului uterin în urma unor manevre obstetrice sau în urma infectării cu HPV duce în timp la cancer.

Există mai multe tipuri de cancer de col uterin, iar cel mai cunoscut în momentul de faţă şi printre cele mai răspândite forme este cancerul cauzat de infecţia cu tulpini oncogene ale virusului papilloma uman (HPV).

„În prezent sunt cunoscute peste 100 de tipuri de HPV, împărţite în cele cu risc crescut de a determina apariţia cancerului şi în cele cu risc scăzut.Au fost identificate 15 tulpini de HPV oncogene şi, prin infectare, sunt expuse riscului de a dezvolta cancer de col atât femeile mai tinere, de 20 de ani, cât şi cele mai în vârstă, de peste 50 de ani, care au contractat una dintre aceste tulpini", explică medicul primar epidemiolog Adriana Pistol de la Centrul de Prevenire şi de Control al Bolilor Transmisibile.

În ceea ce priveşte riscul ca infecţia cu HPV să evolueze în cancer de col, acest lucru se întâmplă mai ales la femeile care prezintă şi alte infecţii, cum sunt cea cu virusul herpetic şi cea cu Chlamydia trachomatis.

Începerea precoce a vieţii sexuale, un risc

Un lucru mai puţin cunoscut este faptul că adolescentele care îşi încep devreme viaţa sexuală, la 14-15 ani, mai ales cele care fac sex neprotejat, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin decât cele care fac sex pentru prima oară mai târziu, după 18 ani.

Studiile arată că acest lucru poate fi explicat prin faptul că expunerea la spermă devreme poate produce anumite modificări la nivelul ţesutului colului uterin, de natură precanceroasă, mai ales la cele care au predispoziţie familială spre cancerul de col. În plus, aceste modificări scad imunitatea colului, astfel încât acesta devine mai vulnerabil în eventualitatea contractării unei tulpini de HPV.

Anticoncepţionalele şi ţigara, duo periculos

Unul dintre motivele pentru care medicii ginecologi recomandă renunţarea la fumat în cazul femeilor care iau anticoncepţionale orale îl reprezintă riscul crescut de a suferi de cancer de col uterin. Cu toate acestea, „riscul prezentat de utilizarea pilulei contraceptive nu a fost demonstrat cu certitudine, deoarece, în cadrul studiilor, se poate face cu dificultate diferenţa între acest factor de risc şi alţii, cum sunt infecţiile cu transmitere sexuală, imunitatea scăzută şi fumatul", atrage atenţia Anne Szarewski, consultant în cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

În schimb, în ceea ce priveşte fumatul, există o serie de studii care au dovedit că acesta este într-adevăr un factor care predispune la cancerul de col uterin. În cadrul cercetărilor, oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile care fumează prezintă anumite substanţe chimice nocive din ţigară la nivelul mucusului cervical. Aceste substanţe deteriorează ADN-ul celulelor colului uterin, ceea ce duce la creşterea riscului de cancer.

Sistemul imunitar face diferenţa

Nu toate femeile infectate cu HPV fac cancer de col uterin, iar diferenţa dintre cele care dezvoltă acest tip de cancer şi cele care ajung să elimine infecţia fără riscuri este dată de funcţionalitatea sistemului imunitar. Aşadar, o imunitate slăbită printr-o alimentaţie dezechilibrată, prin lipsa de mişcare, prin fumat, dar şi prin administrarea haotică de antibiotice creşte riscul de cancer de col uterin.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite