Ce este hiperplazia atipică. Legătura cu cancerul de sân

Ce este
hiperplazia atipică. Legătura cu cancerul de sân

Anumite boli por anunţa iminenţa unui cancer de sân

Controalele medicale periodice pot depista boli care nu sunt cancer, dar care pot duce la apariţia acestuia. Hiperplazia atipică este una dintre aceste afecţiuni precanceroase.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hiperplazia atipică este o anomalie a sânului caracterizată prin creşterea excesivă a unor celule cu aspect îngrijorător. În general, se consideră că hiperplazia atipică este o boală precanceroasă, femeile care o au fiind mai expuse să dezvolte un cancer mamar în viitor, potrivit experţilor de la Mayo Clinic.

O femeie poate primi diagnosticul de hiperplazie atipică a sânului după efectuarea unei biopsii pentru examinarea unui loc suspect de pe o mamografie.

Hiperplazia atipică poate fi de două feluri: hiperplazia atipică ductală – celule anormale care-şi au originea în canalele galactofore ale sânului - şi atipică lobulară – care îşi au originea în lobulii sânului. Niciuna dintre aceste boli nu este considerată cancer, dar ambele reprezintă un risc crescut de cancer.

Astfel, se apreciază că o femeie care are fie hiperplazie ductală atipică, fie hiperplazie lobulară atipică are un risc de patru ori mai mare de a face cancer mamar la oricare dintre sâni, în comparaţie cu o femeie care nu are atipie. Ce înseamnă asta ca risc efectiv? La zece ani după o biopsie care indică atipia, circa 10% din femeile care au primit acest diagnostic dezvoltă cancer mamar; după 15 ani, 15% vor face cancer mamar.  

Tipul de atipie nu anticipează tipul cancerului

O femeie cu hiperplazie ductală atipică sau cu hiperplazie lobulară atipică poate face fie cancer ductal, fie cancer lobular. Cu alte cuvinte, tipul de atipie nu anticipează tipul cancerului.

Cândva se considera că având atipie şi un istoric familial de cancer mamar, riscul de cancer este mai ridicat, dar cercetările au arătat că nu este aşa. Oamenii de ştiinţă cred că dezvoltarea hiperplaziei atipice la sân este rezultatul unui risc subiacent – care la unele femei poate fi istoricul de familie, sau alţi factori, la alte femei. Astfel, riscul crescut de cancer mamar asociat cu istoricul de familie al unei femei a fost deja inclus în ecuacţie în momentul în care este identificată atipia.

Atunci când se descoperă hiperplazia atipică a sânului în urma biopsiei zona este tratată, în general, chirurgical pentru a verifica prezenţa cancerului. De asemenea, medicamentele pot reprezenta o opţiune după intervenţia chirurgicală, potrivit aceleiaşi surse.

Trialurile de prevenire a cancerului mamar, care evaluează medicamentele antiestrogenice, au descoperit că femeile cu hiperplazie atipică tratate cu tamoxifen au avut un risc mult mai mic de a face cancer mamar în comparaţie cu acele femei care nu au primit medicamentul. Riscul a fost, de asemenea, redus cu ajutorul medicamentului raloxifen, dar într-o mai mică măsură.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: