Ce efecte adverse au antidepresivele

Ce efecte adverse au antidepresivele

Antidepresivele pot da ameţeală

Indicaţiile specialiştilor cu privire la eliberarea antidepresivelor pe bază de reţetă trebuie respectate întocmai, deoarece aceste medicamente pot avea efecte secundare grave.

Ştiri pe aceeaşi temă

Studii efectuate de cercetă­torii americani de la Universitatea „Dakota" arată că persoanelor care urmează un tratament cu antidepresive le sunt afectate abilităţile în ceea ce priveşte şofatul. Acest lucru deoarece printre efectele secundare ale antidepresivelor se numără şi scăderea capacităţii de concentrare şi încetinirea vitezei de reacţie.

Au două moduri de acţiune

Unele antidepresive au acţiune sedativă şi determină stări de oboseală şi de somnolenţă. Există însă şi o serie de antidepresive ­care au efect stimulant şi ­care cau­zează insomnie, iritabilitate şi anxietate, stări care sunt adesea asociate cu schimbarea dispoziţiei şi cu stimularea apetitului.

Atenţie, în cazurile grave, depresia este asociată cu tentativa de suicid, dar şi cu incapacitatea persoanei în cauză de a ­duce la bun sfârşit acest plan. La începutul tratamentului, medicamentele antidepresive combat această incapacitate de a acţiona, de aceea în primele două săptămâni, riscul de suicid este crescut, iar supravegherea specialistului este absolut necesară.

Bine de ştiut

Efectele tratamentului împotriva depresiei se resimt după două-trei săptămâni de la începerea administrării medicamentelor. Reacţiile ­adverse apar însă la scurt timp de la începerea tratamentului şi dispar de la sine după încetarea acestuia.

Specialistul nostru

Prof. dr. Ioan Fulga
Şeful Catedrei de Farmacologie UMF „Carol Davila"

În unele cazuri, administrarea de antidepresive determină uscăciune a gurii, constipaţie, vedere înceţoşată, ameţeală, creşterea frecvenţei cardiace, tulburări de dinamică sexuală şi agravează glaucomul. Printre efectele secundare frecvente se numără şi starea de greaţă şi voma. În cazul epilepticilor, medicamentele care combat depresia duc la apariţia convulsiilor.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările