Cum poţi scăpa de respiraţia urât mirositoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Halitoza, halena sau respiraţia urât mirositoare - are foarte multe nume, unele de-a dreptul jignitoare, însă doar un singur efect: mirosul urât al gurii. Pentru unii, halitoza ascunde probleme de sănătate, iar pentru alţii se prezintă în situaţii limitate: dimineaţa înainte de spălatul pe dinţi sau după ce au mâncat anumite alimente cu un miros aparte. Ce e de făcut cu halitoza când nu pare a avea nicio explicaţie?

Pentru cei lipsiţi de noroc, halitoza reprezintă o problemă persistentă, indiferent dacă se spală pe dinţi (unii ajung să exagereze această acţiune), dacă se clătesc cu „apă de gură“ sau mănâncă bomboane mentolate încontinuu. Halitoza cronică poate avea un impact major asupra vieţii cuiva, afectând respectul de sine până în punctul în care se ajunge la izolare socială, notează Anthony Youn, medic specializat în chirurgia reparatorie şi cosmetică, corespondent CNN.

Cauzele respiraţiei urât mirositoare

Există foarte multe surse care pot da naştere halitozei, de la anumite alimente (ca usturoiul) care, digerate, ajung în fluxul sanguin, călătoresc spre plămâni şi „renasc“ ca respiraţie urât mirositoare, până la o igienă dentară proastă, gură uscată, fumat şi chiar anumite boli sau medicamente.

Există şi situaţii în care oamenii nu se confruntă cu niciunul dintre aceşti factori şi, totuşi, au în mod constant o respiraţie urât mirositoare. Atunci, e posibil să fie vorba despre bacteriile care „locuiesc“ spre rădăcina limbii, care, din nefericire, nici periatul limbii nu le poate alunga.

Aceste mici „vieţuitoare“ dau naştere mirosului de „ouă stricate“, adică sulfuros. Din fericire există anumiţi paşi simpli de urmat pentru a vindeca, halitoza provocată de bacteriile din fundul gurii, spune dr. Youn.

Însă, înainte de a lua orice măsură împotriva halitozei, neapărat consultă-ţi dentistul pentru a exclude orice altă cauză medicală şi pentru a-ţi confirma diagnosticul, avertizează dr. Youn.

Clăteşte gura cu o apă de gură pe bază de dioxid de clor

După ce te-ai clătit cu un astfel de produs, fă gargară cu limba scoasă. Studiile demonstrează că dioxidul de clor este foarte eficient în neutralizarea compuşilor volatili cu miros de sulf cauzaţi de bacteriile din gură.

„Răzuieşte“ spatele limbii

Acest „răzuit“ al limbii se realizează cu ajutorul unui instrument special care se găseşte în cabinetul medicilor stomatologi. Pentru a efectua această operaţiune cât mai bine, ţine-ţi vârful limbii cu două degete, trage de limbă cât poţi în exterior şi „răzuieşte“ limba cu ajutorul celeilalte mâini. Cu cât ajungi mai în spatele limbii, cu atât vei scăpa de mai multe bacterii. Clăteşte gura după fiecare curăţare de acest fel.

Foloseşte aţa dentară şi spală-te pe dinţi

Specialiştii ne sfătuiesc ca de cel puţin două ori pe zi să ne spălăm pe dinţi şi, doar la sfatul lor, să folosim apa de gură. Nu uita de aţa dentară, deoarece bacteriile care se adună între dinţi pot da şi ele un miros urât.

Mai clăteşte-ţi încă o dată gura

După ce te-ai consultat cu medicul stomatolog şi eşti convins că apa de gură este bună pentru tine, mai ales una cu dioxid de clor, şi după ce ai mai citit încă o dată instrucţiunile de pe sticlă, mai clăteşte-te o dată.


Citeşte şi:

VIDEO Apa de gură, doar la recomandarea medicului dentist!

Este mai bună periuţa electrică decât cea clasică? Dinţii strâmbi nu se mai pot îndrepta după o anumită vârstă? La toate curiozităţile despre îngrijirea corectă a danturii au răspuns specialiştii Alexandru Brezoescu şi Marina Necşulescu, la Adevărul Live.

6 cauze ale respiraţiei urât mirositoare

Unele dintre cele mai comune cauze ale unei respiraţii urât mirositoare sunt foarte evidente, cum ar fi usturoiul mâncat cu câteva minute înainte sau faptul că abia te-ai trezit şi este nevoie urgentă de un spălat pe dinţi. Însă există şi alte motive, poate surprinzătoare, de care trebuie să ai grijă şi să iei măsuri imediate.

Alimente care te scapă de halenă

Te simţi incomfortabil din cauza respiraţiei urât mirositoare şi nu mai ştii cu ce pastă de dinţi să te speli? Ai rezolvat problemele stomatologice, dar halena te urmăreşte peste tot? Îţi recomandăm câteva remedii naturale care combat respiraţia „grea“, la scurt timp după consum.

Trucuri simple care combat mirosul urât al respiraţiei

Halitoza, cum îi spun medicii, îi face pe unii dintre noi să evite chiar socializarea. Mestecatul gumei mentolate nu este întoteauna recomandat, ba în unele cazuri nici nu este eficient. Aşa că pentru o respiraţie proaspătă, mai bine apelezi la câteva soluţii naturale.

Opt alimente care împrospătează respiraţia

Respiraţia urât mirositoare este una dintre problemele cu care se confruntă foarte multe persoane, chiar dacă-şi dau seama sau nu, dar există anumiţi paşi pe care îi urma pentru putem face pentru a evita situaţiile neplăcute.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite