Ce cauze are oboseala cronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oboseala permanentă  poate fi o consecinţă  a stresului constant,  pe perioade mari de timp
Oboseala permanentă poate fi o consecinţă a stresului constant, pe perioade mari de timp

Nu există un test care să măsoare nivelul de oboseală, dar studiile arată că această problemă afectează o treime din populaţie. Somnolenţa, irascibilitatea, dificultăţile de concentrare, dezinteresul faţă de viaţa sexuală şi depresia sunt afecţiuni cu care se confruntă omul modern, apărute pe fondul suprasolicitării şi stresului.

Toate aceste simptome sunt specifice oboselii cronice, numită şi oboseală adrenală (Adrenal Fatigue Syndrome), recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca afecţiune în sine în anul 2008. Considerată sindromul secolului al XXI-lea, afecţiunea apare când glandele adrenale (suprarenale), situate deasupra rinichilor, implicate în producţia hormonului de stres cortizol, sunt suprasolicitate.

Stresul prelungit

Potrivit prof. dr. James Wilson, specializat în nutriţie şi în imunologie, autorul volumului „Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome", când glandele adrenale nu mai fac faţă în a controla răspunsul organismului la stresul fizic sau emoţional, apar disfuncţii la nivelul tuturor proceselor din organism şi se ajunge la oboseală cronică. „Aceste glande reglează producţia de energie, funcţiile imunitare, bătăile inimii, tonusul muscular şi multe alte procese din corp ce ne ajută să facem faţă stresului", explică profesorul James Wilson.

În cazul în care expunerea la stres este constantă şi durează perioade lungi de timp, glandele adrenale încep să dea rateuri în îndeplinirea funcţiilor. „Apar modificări în metabolizarea proteinelor şi grăsimilor, se produc dezechilibre în privinţa balanţei electroliţilor din corp, sunt afectate inima şi vasele de sânge, precum şi libidoul", mai spune profesorul Wilson.

Şocul emoţional şi infecţiile virale

Situaţiile de criză din viaţa emoţională a unei persoane, date de durata mare necesară rezolvării unui conflict sau unei situaţii tensionate, precum divorţul sau obţinerea custodiei copiilor, decesul unei persoane dragi sau accidentele cu victime în care este implicată persoana, pot determina oboseală cronică. Dar aceste disfuncţii nu se asociază doar cu stresul de natură psihică, ci şi cu stresul organic, dat de infecţii.

„Este vorba, în special, de infecţiile respiratorii cu virus gripal, de bronşite şi de pneumonie",  explică prof.dr. James Wilson. Şi alte infecţii virale produc acelaşi efect.  „Hepatitele B şi C, dar şi infecţia cu virusul HIV/SIDA determină oboseală accentuată", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Intoleranţele alimentare

Dacă oboseala se instalează după masă, poate fi vorba despre intoleranţe la anumite alimente. Cel mai frecvent, alimentele care dau astfel de reacţii, din cauza potenţialului alergen mai mare, sunt laptele, ouăle, arahidele, nucile, migdalele, peştele, fructele de mare, soia şi grâul. Fiindcă sistemul imunitar al persoanelor sensibile consideră aceste alimente nocive determină reacţii de apărare care epuizează organismul. În aceste cazuri, pot apărea şi simptome precum urticaria, greaţa şi voma, care ar trebui să o determine pe persoana respectivă să meargă la medic.

Carenţa de hormoni tiroidieni

Majoritatea afecţiunilor cronice se asociază cu oboseala, dar, de multe ori, aceasta poate fi un simptom al unei boli endocrine precum hipotiroidia. „Deficitul de hormoni tiroidieni care este specific hipotiroidiei determină creşteri în greutate, edeme şi oboseală cronică", explică medicul Radu Leon George. De asemenea, o categorie de boli reumatice, precum fibromialgia şi polimialgia, se asociază cu oboseală accentuată.

"Glandele adrenale reglează producţia de energie, funcţiile imunitare, bătăile inimii, tonusul muscular şi multe alte procese din corp.''
Prof. James Wilson
specialist în nutriţie  şi imunologie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite