Ce boli ascund sângerările între menstruaţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sângerarea menstruală anormală poate indica o afecţiune gravă FOTO Arhivă
Sângerarea menstruală anormală poate indica o afecţiune gravă FOTO Arhivă

Sângerarea în afara ciclului menstrual se numeşte metroragie sau sângerare uterină disfuncţională. În cazul femeilor care au menstruaţie regulată, aceste sângerări ar trebui să constituie motiv de îngrijorare pentru că pot indica prezenţa unei afecţiuni grave. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, ne prezintă cauzele sângerărilor anormale.

„Între menstruaţii nu trebuie să apară sângerări. Ciclul reprezintă intervalul dintre menstre, deci cele 28 de zile (în medie), iar menstra durează 3-5 zile în mod normal. Peste 7 zile este patologică”, atrage atenţia dr. Ruxandra Dumitrescu.

Cauze ale sângerărilor anormale

Pentru o femeie de vârstă reproductivă, sângerarea anormală poate reprezenta semn de nidaţie a sarcinii sau de avort spontan, deci primul pas va fi eliminarea sarcinii ca o cauză posibilă, explică dr. Dumitrescu. Alte cauze pot fi uterine (ale corpului uterin sau colului uterin), ovariene sau hormonale . „De exemplu, sângerările intermenstruale pot apărea în prezenţa fibromului uterin sau adenomiozei, polipilor endometriali sau cervicali, cervicitelor sau displaziilor de col , anovulaţiei sau unui chist ovarian esteogeno-secretant . Toate disfuncţiile endocrine (hipotiroidie/hipertiroidie) se pot asocia cu sângerări anormale. Variaţiile greutăţii corporale pot determina sângerări sau amenoree”, precizează dr. Ruxandra Dumitrescu.

În funcţie de vârstă

Cauzele sângerărilor diferă, ca incidenţă, în funcţie de vârsta femeii. De exemplu, spune dr. Dumitrescu, la 20-30 de ani cauza este frecvent hormonală sau reprezentată de disfuncţii ovariene în general. La 35-50 ani, colul uterin este cel mai frecvent afectat. În perioada menopauzei, prelevarea de biopsie sau aspirat endometrial este obligatorie la orice sângerare, pentru că semnifică frecvent cancer de endometru. Medicul recomandă mare atenţie: „Să nu se întârzie  prezentarea la medic şi diagnosticul!”.

De urgenţă, la ginecolog!

Pacienta trebuie să se prezinte imediat la ginecolog, pentru că, deseori, sângerarea vaginală anormală este semn de cancer genital (de col uterin/de endometru/de trompă uterină/de ovar). Deci este o urgenţă medico-chirurgicală. Potrivit medicului ginecolog Ruxandra Dumitrescu, diagnosticul se stabileşte prin: consult, ecografie, examen citologic al colului uterin şi al endometrului, biopsii ţintite, RMN pelvin cu substanţă de contrast. În prezent există posibilitatea de a pune diagnosticul foarte rapid, se pot realiza toate testele într-o săptămână, pentru că de rapiditatea diagnosticului depinde eficienţa tratamentului. În cazul sângerărilor anormale se mai pot efectua teste moderne: histeroscopia diagnostică sau operatorie, care vizualizează şi elimină, printr-o manevră minim invazivă, un eventual fibrom sau polip endometrial sau cervical, un sept uterin, explică dr. Ruxandra Dumitrescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite