Ce argumente au cei care se opun vaccinării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce argumente au cei care se opun vaccinării  FOTO Arhivă
Ce argumente au cei care se opun vaccinării  FOTO Arhivă

Vaccinarea copiilor trebuie să fie reglementată prin lege şi să devină obligatorie sau să rămână la libera alegere a părinţilor? Recent, Ministerul Sănătăţii a dat publicităţii un proiect de lege potrivit căruia vaccinarea copiilor este obligatorie pentru înscrierea la grădiniţă sau la şcoală. Vestea a reaprins spiritele celor care militează împotriva vaccinurilor. Ce argumente au cei care se opun vaccinării?

Ce argumente au cei care se opun vaccinării: riscul de autism

În 1998, revista medicală The Lancet a publicat un studiu care face legătura între rujeolă şi autism. Studiul se bazează pe 12 pacienţi cu boli inflamatorii cronice intestinale şi autism. Ipoteza cercetătorilor: virusul rujeolei se cantonează în intestinele copiilor odată cu vaccinarea, ceea ce cauzează o inflamaţie ce duce la apariţia unor probleme neurologice. Dar în 2004, autorii articolului se dezic de aceste rezultate. În 2010, revista decide să scoată articolul cu pricina din arhive. Studiul s-a dovedit a fi un fals de la selectarea pacienţilor până la rezultatele finale, totul pentru a servi intereselor medicului gastroenterolog care a coordonat studiul. Din păcate, însă, răul este deja făcut, iar majoritatea opozanţilor vaccinării aduc acest argument în discuţie, care s-a dovedeşte un fals grosolan.

Ce argumente au cei care se opun vaccinării: slăbirea sistemului imunitar

Total fals. „Pe tot parcursul vieţii şi mai ales în copilărie, suntem agresaţi de organisme infecţioase. Un sistem imunitar atât de performant cum este cel al copilului sau al tânărului nu poate fi epuizat de 12 stimulări antigenice, când el suportă milioane de astfel de procese anual”, răspunde Bruno Lina, citat de Huffington Poste. Opt specialişti americani în pediatrie şi boli infecţioase au studiat acest aspect. Concluziile au fost publicate în revista Pediatrics: „Vaccinurile pot cauza temporar o hipersensibilitate a pielii sau pot afecta câteva funcţii ale limfocitelor (globule albe). Cu toate acestea, imunosupresia cauzată de unele vaccinuri nu are ca efect creşterea riscului de infecţii după vaccinare”. Un alt studiu german din 2000, în care au fost incluşi 496 de copii vaccinaţi şi nevaccinaţi, a arătat că sugarii imunizaţi contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, meningitei şi poliomielitei, în primele 3 luni de viaţă, au făcut mai puţine infecţii decât cei nevaccinaţi.

Ce argumente au cei care se opun vaccinării: un bebeluş e prea sensibil pentru a fi vaccinat

Este o impresie greşită. Un singur vaccin se face la naştere – BCG (antituberculoză). Celelalte vaccinuri se fac începând de la 2 luni, printre care DTP (difterie, tetano, poliomielită), tuse convulsivă, hepatita B, pneumococ, meningita bacteriană. La prima vedere, poate părea mult pentru un bebeluş, dar acest calendar nu este stabilit întâmplător, ci se explică prin funcţionarea sistemului nostru imunitar.

Ce argumente au cei care se opun vaccinării: aluminiul din compoziţia vaccinurilor

„Aluminiul se găseşte ca adjuvant în vaccinuri pentru a amplifica răspunsul organismului la imunizare”, explică Manuel Rosa-Calatrava, citat de Huffington Poste. Sărurile de aluminiu sunt utilizate din 1920 în vaccinuri. Care sunt riscurile pentru sănătate? Concluziile studiilor efectuate până acum nu au ajuns la un consens în lumea ştiinţifică. Din 2013, o echipă de la Inserm (Institutul de cercetare din Franţa) studiază impactul sărurilor de aluminiu asupra şoarecilor şi oamenilor. Rezultatele vor fi cunoscute în 2016. Potrivit cercetărilor conduse de Romain Gherardi, acest adjuvant poate fi responsabil de miofasciită macrofagă (MFM). În spatele acestei denumiri se asunde o leziune la nivelul umărului, mai exact la muşchiul unde se administrează vaccinul. „Numeroase studii pentru eliminarea sărurilor de aluminiu din vaccinuri se desfăşoară în prezent”, susţine Manuel Rosa-Calatrava.

Ce argumente au cei care se opun vaccinării: cantitatea de mercur

În vaccinuri se găseşte thiomersal, o formă de mercur numit etyl-mercur. Dar nu este acelaşi mercur precum metyl-mercur, care este foarte toxic pentru om. „Thiomersalul nu se acumulează în organism”, potrivit site-ului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Thiomersalul nu este un adjuvant, ci un conservant. Este util pentru a preveni orice proliferare bacteriană sau fungică în anumite vaccinuri precum ROR sau BCG.

În Europa şi în SUA, thiomersalul nu mai este utilizat pentru vaccinurile destinate copiilor. Două studii au fost realizate în SUA pentru a căuta o legătură cauză-efect între dozele acestui conservant şi problemele neurologice şi renale care ar putea să apară după administrarea vaccinurilor. Concluziile acestor studii nu au putut dovedi că thiomersalul are un asemenea efect, susţin experţii OMS.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite