Ce arată analiza firului de păr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiza firului de păr relevă excesul sau insuficienţa mineralelor din organism
Analiza firului de păr relevă excesul sau insuficienţa mineralelor din organism

Investigaţia este folosită ca test de screening pentru evaluarea nivelului mineralelor esenţiale, dar şi toxice din organism. Cu ajutorul acestei metode neinvazive pot fi determinate şi prevenite oboseala cronică, ateroscleroza, hipercolesterolemia, afecţiunile glandei suprarenale şi tiroidei.

În termeni de specialitate, investigaţia firului de păr este cunoscută sub denumirea de analiză minerală tisulară (AMT). „Această analiză de laborator reprezintă un test analitic care măsoară nivelul de minerale din firul de păr uman de la nivelul scalpului.

Calciul, aliatul siluetei tale

Totul despre orhideea de Singapore

Conform cercetărilor efectuate în Statele Unite şi în Europa, nivelul mineralelor din ţesuturi este în strânsă legătură cu cel al mineralelor din firul de păr. Analiza reprezintă practic o biopsie tisulară neinvazivă, atât pentru că probele sunt uşor de prelevat, cât şi datorită
faptului că părul este în contact permanent cu mediul exterior", explică medicul rezident chirurg Gabriel Mogoş, cu competenţă în realizarea ATM, asistent universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

În cazul persoanelor care suferă de calviţie sau de alopecie, probele pot fi prelevate de la nivelul axilelor sau chiar din unghie, deoarece există acelaşi tip de ţesut. Analiza minerală tisulară constă în prelevarea unui eşention de păr, de 3-4 centimetri lungime de la scalp în sus, care cântăreşte aproximativ un gram.

Probele se trimit spre analiză la un laborator în străinătate, iar rezultatele sunt disponibile în aproximativ trei săptămâni.

Depistează intoxicaţiile cronice

AMT este o investigaţie mult mai precisă decât cea a sângelui. „Spre deosebire de testele de sânge, la care valorile biologice sunt influenţate de gradul de oboseală, de dietă sau de poluare, această investigaţie permite evaluarea dinamicii organismului pe termen lung, aproximativ trei luni", precizează medicul Gabriel Mogoş.

De aceea, cu ajutorul evaluării a şase minerale toxice se pot depista posibile intoxicaţii cronice. În mod normal, metalele grele rămân foarte puţin în sânge, uneori doar câteva minute, iar apoi se fixează în ţesuturi şi de aceea ele sunt greu de identificat.

Poate fi urmată de recomandări dietetice

AMT poate determina tipul metabolic al unei persoane (metabolism lent sau rapid). „În urma identificării dezechilibrelor minerale şi raportului dintre ele se pot indica atât diferite diete specifice tipului metabolic respectiv, cât şi o schemă terapeutică. După şase luni este indicată repetarea analizei pentru a observa cum au fost corectate dezechilibrele", afirmă specialistul.

În plus, AMT permite o evaluare a glandei tiroide, în cadrul activităţii sale de reglare a producţiei energetice, şi a glandei suprarenale. „De asemenea, AMT este singura analiză din lume care permite evaluarea reacţiei de răspuns a organismului la stres", spune medicul Gabriel Mogoş. Preţul unei analize minerale tisulare variază între 350 şi 550 de lei, iar analiza se poate face în cabinete specializate din Bucureşti, Craiova şi din Constanţa.

Orice persoană, chiar dacă nu prezintă simptome specifice, indiferent de vârstă, trebuie să efectueze AMT, deoarece dieta dezechilibrată, stresul fizic şi emoţional, precum şi medicamentele îşi pun serios amprenta asupra sănătăţii.

Citiţi mâine în „Adevărul Sănătate"

Dosar: Ştii ce drepturi ai ca pacient?
Care sunt serviciile medicale la care are acces gratuit o persoană asigurată
Cui te adresezi în caz de malpraxis ori dacă eşti nemulţumit de un serviciu medical
În ce condiţii beneficiezi de tratamente gratuite în UE
Rinichiul portabil, un alt fel de dializă
Ce nu ştiai despre indicele glicemic
Ceaiuri tonice pentru ficatul gras
Cum abordaţi subiectele sensibile
5 lucruri pe care trebuie să le ştie orice părinte

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite