Cazul curios al unor adulţi redeveniţi copii: doi fraţi trăiesc povestea lui Benjamin Button

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael (43 de ani) şi Matthew Clark (40 de ani) îşi petrec fiecare zi acasă, cu părinţii, jucându-se cu trenuleţul electric şi cu alte jucării FOTO:Caters News Agency
Michael (43 de ani) şi Matthew Clark (40 de ani) îşi petrec fiecare zi acasă, cu părinţii, jucându-se cu trenuleţul electric şi cu alte jucării FOTO:Caters News Agency

O boală rară care aduce aminte de filmul „Strania poveste a lui Benjamin Button“ se poate manifesta şi la maturitate, nu doar la naştere. Doi fraţi au fost diagnosticaţi de-abia la 39, respectiv la 42 de ani.

Spre deosebire de Benjamin Button, care se naşte bătrân (manifestare care duce cu gândul la o altă boală rară - progeria), fraţii britanici Matthew (40) şi Michael Clark (43) s-au născut şi au trăit normal până în apropierea vârstei de 40 de ani, când au început să manifeste comportamentele unor copii.

Amândoi au avut un loc de muncă, Michael a fost chiar artilerist în cadrul Forţelor Aeriene ale Regatului Unit. Matthew a lucrat într-o fabrică de chipsuri, a fost căsătorit şi are o fiică de 20 de ani, care la rândul ei are un copil. La fel, ambii fraţi şi-au pierdut joburile şi familiile, ajungând să fie îngrijiţi, din nou, de părinţii în vârstă de 60 de ani, care au mărturisit pentru telegraph.co.uk că s-au simţit neputincioşi atunci când şi-au văzut fiii maturi redevenind copii.

Vârsta mentală a celor doi fraţi suferind de boala rară numită leucodistrofie a fost estimată de specialişti la zece ani.

Fără griji, se bucură de copilărie

„Ieşim cu ei în oraş şi sunt atraşi de cele mai copilăreşti lucruri. De exemplu ieri, când mergeam prin parc Michael s-a oprit să se uite minute în şir la un balon şi să chicotească. Şi asemenea copiilor, au crize în care ţipă fără să înţelegem de ce. În fiecare dimineaţă trebuie să jucăm un joc de familie ca să-i scoatem din această stare“, povesteşte tatăl celor doi bărbaţi deveniţi copii.

Părinţii spun cu tristeţe că, în loc să se retragă după pensie într-o zonă mai caldă, aşa cum visau, a trebuit să se mute din nou cu cei doi băieţi şi să-i îngrijească la fel ca atunci când erau copii, pentru că ei nu-şi mai pot purta de grijă şi fără ei ar ajunge pe străzi.

Diagnosticul la vârsta adultă

De-abia după ce Michael a ajuns, la un moment dat, pe străzi, după ce şi-a pierdut locul de muncă şi a ajuns la Urgenţe, a fost diagnosticat cu o formă de leucodistrofie, care afectează sistemul nervos central şi readuce mintea la nivelul din copilărie. Investigaţiile de imagistică prin rezonanţă magnetică au arătat că ambii fraţi prezintă aceleaşi leziuni la nivelul creierului cauzate de leucodistrofie.

De fapt, bolile încadrate în categoria leucodistrofiilor afectează teaca de mielină (învelişul fibrelor nervoase din creier). Atunci când terminaţiile nervoase sunt distruse, creierul nu mai trimite mesajele corecte către organe, iar corpul nu mai poate funcţiona normal.

Boala este foarte rară, în Marea Britanie existând doar 100 de cazuri.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite