Caz medical inedit: O femeie s-a îngrăşat văzând cu ochii după ce i-a fost făcut un transplant de fecale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transplantul de microbiotă intestinală, asociat obezităţii FOTO microbewiki.kenyon.edu
Transplantul de microbiotă intestinală, asociat obezităţii FOTO microbewiki.kenyon.edu

Un caz medical de introdus în manuale. O femeie din Statele Unite care suferea de  o infecţie intestinală gravă a fost supusă unui transplant de fecale pentru a-i fi reechilibrată flora bacteriană. Femeia a scăpat de boală, dar s-a ales cu un efect secundar neaşteptat: a devenit obeză.

La vârsta de 32 de ani, o femeie din Statele Unite suferea de o infecţie intestinală rebelă cauzată de redutabilă bacterie Clostridium difficile. Ea se confrunta cu episoade de diaree severă, însoţită de stări de greaţă şi dureri abdominale cumplite, scrie Le Monde.

Deoarece tratamentele standard cu antibiotice s-au dovedit a fi ineficiente, femeia a acceptat varianta efectuării unui „transplant de microbiotă fecală“. Intervenţia a avut loc în 2011 în cadrul unui spital din statul american Rhode Island.

Procedura a constat în implantarea în intestinele sale colonizate de Clostridium difficile a unei culturi fecale de la fiica sa sănătoasă, pentru a reconstitui „flora bacteriană“ dezechilibrată.

Tratamentul a dat trezultate. Femeia a scăpat de infecţie, numai că s-a mai ales cu altceva. Aceasta a început să câştige în greutate, deşi anterior nu a avut probleme la acest capitol.

Practic, înainte de transplant, ea avea o greutate stabilă şi cântărea 61.7 kg, ceea ce corespunde unui indice de masă corporală (IMC) de 26. După 16 luni de la transplant, femeia avea cu 15.4 kg în plus, iar la trei ani după intrevenţie greutatea ei a ajuns la 80.3 kg şi un IMC de 34.

În mod curios, şi donatoarea a devenit obeză. La momentul transplantului, fiica femeii avea 16 ani şi cântărea 63.5 kg. IMC-ul ei, de 26,4, indica a uşoară supraponderalitate. Câteva luni mai târziu, ea a devenit obeză, înregistrând o greutate de 77.1 kg.

Chiar dacă efectele sunt vizibile şi obezitatea femeii pare a fi o consecinţă a populării instestinului său cu specii de bacterii de la fiica sa, unii experţi se feresc să vorbească de o relaţie de cauzalitate.

Ne lipseşte perspectiva pentru a trage concluzii tranşante. În caz de infecţii repetate cu Clostridium, transplantul de fecale poate produce efecte spectaculoase, dar este dificil de dovedit că luarea în greutate a doamnei rezultă din transplantul de microbiotă obezogenă de la fiica sa“, a afirmat Profesorul Arnaud Basdevant, de la Institutul de boli cardio-metabolice şi de nutriţie (ICAN), din cadrul Spitalului Pitié-Salpetriere din Paris.

Cazul a fost prezentat în revista Open Forum Infectious Diseases.

Tubul digestiv conţine aproximativ 100.000 de miliarde de bacterii, care cântăresc aproape două kilograme în total. Aceste microorganisme sunt implicate în degradarea compuşilor alimentari, dar şi în creşterea naturală a imunităţii şi protecţia corpului împotriva agenţilor patogeni şi a infecţiilor.

În ultimii ani au apărut mai multe studii care sugerează că variaţiile genomul global al tuturor bacteriilor care colonizează corpul uman ar putea să joace un rol foarte important şi apariţia obezităţii.

O cercetare realizată de o echipă de oameni de ştiinţă francezi şi danezi în 2013 a identificat şase feluri de bacterii capabile să diferenţieze persoanele care au o floră intestinală „bogată“ sau „săracă“, cu o precizie de 95%. Specialiştii au observat că indivizii cu floră „săracă“ au luat mai mult în greutate cu timpul, ceea cea ar putea înseamnă că o floră bacteriană cât mai variată joacă un rol protector contra luării în greutate.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite