Cauze ale sângerărilor anorectale. Semne şi simptome asociate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerea abdominală însoţeşte cele mai multe boli ale tubului digestiv
Durerea abdominală însoţeşte cele mai multe boli ale tubului digestiv

Cauzele sângerărilor rectale sunt diverse. Un ulcer gastric cu hemoragie severă poate fi una dintre ele. Rectoragiile pot fi uşoare sau severe, chiar ameninţătoare de viaţă.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienţii merg la cabinetul medicului gastroenterolog sunt sângerările anorectale. „Rectul este ultima porţiune a intestinului gros şi se termină cu anusul, care reprezintă un muşchi cu rol de sfincter. Sângerările de la acest nivel pot fi uşoare sau severe, chiar ameninţătoare de viaţă“, explică dr. Adelina Popescu, medic specialist Gastroenterologie la Clinica DigestMed din Bucureşti.

Sângerările anorectale se mai numesc şi rectoragii – sânge care trece prin rect. Acest sânge poate proveni de la orice nivel al tractului gastrointestinal. „Spre exemplu, un ulcer gastric cu hemoragie severă poate fi cauza exteriorizării sângelui prin rect“, exemplifică specialistul.

Cauzele sângerărilor rectale sunt variate

 „Poate fi vorba despre afecţiuni anorectale de tipul hemoroizilor – acele vene rectale inflamate din canalul anal. Hemoroizii externi sunt dureroşi şi pot determina usturime şi mâncărime perianală, iar cei interni sângerează frecvent. Uneori, sângerarea poate fi masivă şi poate duce la apariţia anemiei“.

Alte cauze pot fi fisurile anale sau ulcerul rectal. „Fisura anală înseamnă o leziune în canalul anal şi este provocată de scaunele de consistenţă crescută. În general, sângerarea este minină şi este însoţită de durere severă care se accentuează la trecerea bolului fecal prin canalul anal“.

Ulcerul rectal este similar celui gastric şi poate fi consecinţa unor infecţii sau tratamente cu antiinflamatoare, în special la cei cu diabet şi comorbidităţi cardiace.

Diverticuloza este o altă afecţiune medicală care poate fi însoţită de sângerări anale. „Diverticulii sunt dilataţii sacciforme la nivelul cadrului colic care conţin mucoasa colonică normală şi care apar frecvent în constipaţia cronică. Ei se pot inflama şi infecta, proces denumit diverticulită. O altă complicaţie a diverticulilor este sângerarea care nu de puţine ori poate fi severă, necesitând transfuzii de sânge“, adaugă dr. Adelina Popescu.

Infecţia cu diverse microorganisme, precum Campylobacter jejuni, Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Clostridium difficile pot determina enterocolite grave care se pot manifesta cu scaune sangvinolente, durere abdominală, febră etc.

Inflamaţia – colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală caracterizată prin inflamaţie cronică a mucoasei colonului, a cărei principală trăsătură sunt scaunele diareice cu sânge.

Angiodisplazia - o malformaţie vasculară care se poate întâlni la orice nivel al tubului digestiv, inclusiv la nivelul colonului - reprezintă un conglomerat de vase capilare care poate sângera spontan; de obicei, apar la vârstnicii cu multiple boli cardiovasculare sau diabet şi sângerarea este minimă. „Este o cauză a anemiei feriprive; arareori, o leziune angiodisplazică poate sângera masiv, exteriorizându-se sânge la nivelul rectului“.

Polipii sunt formaţiuni protruzive ce se pot situa la nivelul oricărui segment al tubului digestiv şi se pot complica cu sângerare rectală, în special când depăşesc dimensiuni de 2 centimetri.

Tumorile - cel mai frecvent sediu atât al celor benigne, cât şi al celor maligne, este la nivel colorectal; persoanele cu cel mai mare risc sunt cele de peste 50 ani, de aceea se impune o colonoscopie la 10 ani după această vârstă.

Colita ischemică este o afecţiune care apare în urma diminuării fluxului sangvin la nivel colonic, având, în general, cauze cardiace - hipotensiune, aritmii - sau vasculare  - ateromatoza, coagulopatii -şi în care peretele intestinal se inflamează şi ulcerează, apărând în final şi rectoragiile.

Traumatismele apar la inserţia de corpi străini intrarectal.

Semne si simptome de alarmă. Cum se pune diagnosticul

Febra, durerea abdominală, vărsăturile, sângerarea persistentă şi semnificativă, scăderea recentă în greutate, diareea severă şi prelungită, alternanţa constipaţie-diaree, scaunele creionate şi senzaţia de defecaţie ineficientă sunt toate semne asociate ale sângerărilor anorectale şi care ar trebui să ne determine să ne prezentăm la medic.

„Diagnosticul afecţiunilor care se manifestă prin sângerare anorectală începe cu examinarea fizică a pacientului şi poate decela: tegumente palide, puls accelerat  -  indică pierdere semnificativă de sânge; febra – sugerează o cauză infecţioasă; formaţiune abdominală palpabilă – poate indica o tumoră sau un abces; durere abdominală – în enterocolite sau ulcer gastric etc. Următorul pas este examinarea anorectală prin tuşeu rectal, care poate obiectiva sau nu, sânge în rect; de asemenea, se pot palpa eventualele formaţiuni tumorale rectale joase şi evalua sensibilitatea anorectală“.

Teste utile în diagnostic

Există o serie de teste de sânge şi imagistice utile în diagnosticul cauzelor hemoragiilor rectale. „Prin testele de sânge se evaluează cantitatea de sânge pierdută, capacitatea de coagulare a sângelui şi existenţa inflamaţiei“.

Investigaţiile imagistice utile pot fi anuscopia care poate vizualiza leziuni în canalul anal şi în partea inferioară a rectului;  rectosigmoidoscopia care poate decela leziuni la nivelul colonului stâng; colonoscopia care evaluează întreg colonul şi ultima parte a intestinului subţire, irigografia  care constă într-o clismă cu soluţie cu bariu şi, ulterior, se face o radiografie abdominal şi poate decela diverticuli sau tumori; examenul RMN sau CT care poate evidenţia diverticuli, tumori sau boli inflamatorii intestinale şi angiografia, investigaţie medicală în care se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor de sânge care irigă intestinul subţire sau colonul şi poate arăta surse active de sângerare de la acest nivel.

„Majoritatea pacienţilor cu sângerare rectală importantă sunt vârstnici care asociază multe alte afecţiuni. În ultimii ani, rata deceselor prin hemoragii rectale a scăzut datorită eficientizării serviciilor de urgenţă şi dezvoltării metodelor imagistice de diagnostic, în special cele endoscopice prin care se pot efectua şi intervenţii de oprire a sângerării“, apreciază medicul specialist.

Sângerările anorectale pot exista şi la copii, printre cauze numărându-se fisurile anale, intravaginaţia intestinală – atunci când o parte a intestinului subţire pătrunde în alt segment al intestinului subţire, telescopare care blochează intestinul şi vascularizaţia -, enterocolitele severe şi colita ulcerativă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite